Skissernas Night

Nordic Affect, photo David Oldfield. Suzanne Osten, photo Magnus Hallgren. Shiva Feshareki photo Alice the Camera.
Utställning
Tre gånger om året presenteras en helkväll med fri entré, konstupplevelser, live akter, performance, workshops och mycket mer. Ta med vännerna eller familjen och upplev museet som du aldrig upplevt det tidigare. Fler programpunkter tillkommer!

Suzanne Osten

Kulturjournalisten Kerstin Berggren i ett samtal med teaterikonen Suzanne Osten om kreativa processer och gränsöverskridande skapande.

Suzanne Osten är dramatiker, regissör, författare, teaterchef och professor. Under 60-talet grundade hon Sveriges första oberoende teater, Fickteatern och som konstnärlig chef för Unga Klara (sedan 1975) har hon revolutionerat barnteaterns form och status både i Sverige och internationellt. Osten har fått utmärkelser världen över för sitt arbete inom teater och film, särskilt hennes arbete inom barnteater. Osten är även författare av ett fler tal böcker och pjäser. Osten är känd för att skildra utmanande ämnen som anorexi, Downs syndrom och skilsmässa. År 2016 gjorde Suzanne rubriker med sin film Flickan mamman och demonerna som skildrar en psykotisk mamma och relationen med hennes dotter. Åren 1995-2009 var Osten professor i regi vid Dramatiska Institutet. År 2000 utsågs hon till hedersdoktor vid Lunds universitet.

Kerstin Berggren, kulturjournalist och radioprofil, är för många känd från Spotlight – en kulturpodd i Sveriges Radio där den skapande processen och gränsöverskridning står i fokus. Berggren har under åren lett ett flertal samtal på Skissernas Museum.

Performance Croquis med Leif Holmstrand

Kom och teckna! Alternativ kroki för alla  – erfarna som oerfarna tecknare. Under kvällens Performance Croquis intar konstnären Leif Holmstrand museets Svenska sal och vi kan lova ett udda möte mitt bland museets konstverk.

Konstnären, författaren och musikern Leif Holmstrand har genom åren förbryllat med sina queera och säregna utställningar och performanceverk. Han är oförutsägbar i sitt materialval och har arbetat med allt från barnvagnar, bränt kött, till garn och mjukisdjur. Som författare debuterade Holmstrand 2002 med diktsamlingen Stekelgång och har sedan dess publicerat över tjugo böcker som återspeglar en rastlös konstnärlig praktik med rörliga rötter i samtida regnbågskultur och delvis förbisedd icke-straight konsthistoria. Böckernas och konstproduktionens verkligheter ger även genklang i text-ljud-komposition, noise och sång.

Teckningsmaterial finns att låna – inga förkunskaper krävs. Begränsat antal sittplatser, först till kvarn. Pågår ca 30 min.

Nordic Affect (ISL)

Nyskapade stråkensemble från Island
Nordic Affect har blivit hyllade för sin energiska och stilistiska scennärvaro. Sedan debuten 2005 har Nordic Affect gjort internationell karriär och framträtt bl.a. i Finland, Danmark, Nederländerna, Frankrike och England. Nordic Affect representerar den nya generationen instrumentalister som i sin repertoar kombinerar musik från 1600- och 1700-talet med nya kompositioner och elektroniska uttryck. Helt i samklang med den nyskapande musikkulturen på Island. Nordic Affects konstnärliga ledare har sedan starten varit Halla Steinunn Stefánsdóttir.

nordicaffect.com

Shiva Feshareki (ENG)

Experimentellt DJ-set med energi, komplexitet och finess
Shiva Feshareki är en experimentell klassisk kompositör, DJ och radioprogramledare med brittisk-iranska rötter. 2017 belönades hon med Award for Innovation på British Composer Awards för sitt musikaliska arbete. I sina verk utforskar Feshareki elektriska ljud genom ett brett spektrum av metoder och samarbetsprocesser som inkorporerar klassisk metodologi.

I sina DJ-set styckar Shiva upp disparata ljudbilder för att sedan sy ihop dem igen på sitt helt unika sätt att använda samplingar. Partier av garage och d’n’b ger DJ-setet energi medan influenser från minimala kompositörer tillför lager av komplexitet och känslighet. Banbrytande kompositörer från 1900-talets som Eliane Radigue, Daphne Oram, James Tenney och Pauline Oliveros har haft en stor påverkan på och är ständigt närvarande i Shivas musikaliska skapande.

shivafeshareki.co.uk

Tomoko Sauvage (JPN/FRA)

Sällsam elekronisk musik med ljudet från droppande vatten
Tomoko Sauvage är en japansk musiker och konstnär, numera bosatt i Paris, som varit aktiv sedan mitten av 2000-talet. Med hjälp av diverse vätskor, skålar och förstärkning av ljud under vatten, skapas varma och sensuellt meditativa kompositioner. Sauvages konstnärskap är kopplat till frågor som alkemi, meditation och balansen mellan kaos och ordning. Hon undersöker formen av ljud och improvisation i förhållande till miljön. Tomoko är idag internationellt erkänd för sitt arbete som bland annat framförts live på Roskildefestivalen, Flowfestivalen och Centre Pompidou.

o-o-o-o.org

Skissernas Night genomförs med stöd av Sparbanken Skånes ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn.

För mer information se Skissernas Museums hemsida.

Skissernas Museums Facebook-sida.

Tid: