Språk och kommunikation i framtidens arbetsliv

Illustration föreläsningsserie om framtidens arbetsliv
Illustration: Catrin Jakobsson
Föreläsning
Trots att språkliga och kommunikativa kompetenser spelar en central och avgörande roll i allt mänskligt (sam)arbete uppmärksammas fenomenet sällan i diskussioner om framtidens arbetsliv. Samtidigt behöver vi ställa frågor om förändrade behov av språkkunskaper på arbetsmarknad.

Vem behöver kunna vilka språk i framtidens arbetsliv? Språksituationen förändras globalt och nationellt.

Medan engelska ensamt är det dominerande globala språket ökar mångspråkigheten i Sverige till följd av invandring. Idag talas mellan 150 och 200 språk i Sverige.

Hur påverkar språkkunskaper vägen in i arbetslivet? Och vilka konsekvenser kommer den ökade mångspråkigheten att få på arbetsmarknaden och arbetslivet?

Föredragshållare:

• Olof Åslund, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet
  • Christina Rosén, universitetslektor i tyska vid Linnéuniversitetet och expert på andraspråksinlärning
  • Gunlög Sundberg, universitetslektor vid Stockholms universitet och expert på arbetsplatskommunikation i det flerspråkiga samhället
  • Johan Grundström Ericksson, Deputy Head of Site Management Office, SONY in Lund

Moderator:

• Jonas Granfeldt, professor i fransk språkvetenskap

Till anmälan

Föreläsningsserien Framtidens arbetsliv

Detta evenemang ingår i föreläsningsserien Framtidens arbetsliv, som presenteras av LU Futura – Lunds universitets tvärvetenskapliga tankesmedja för framtidsfrågor.

Mer om föreläsningsserien Framtidens arbetsliv

Mer om tankesmedjan LU Futura