The Weather War – Bigert & Bergström

Bigert & Bergström, “Reverse Osmosis Plant”
Bigert & Bergström, “Reverse Osmosis Plant”, 2013 © Bigert & Bergström. Foto: Jean-Baptiste Beranger
Utställning
Vernissage torsdag 22 mars, fri entré.

18.30 Invigning av utställningen. 19.15 Samtal med konstkritikern Anna Nittve och konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström.

Det är med stor glädje som Skissernas Museum hälsar Bigert & Bergström välkomna tillbaka till Lund. I museets basutställning visas sedan tidigare duons humoristiska och mycket omtyckta modell till verket ”Ecce Humor” (2003) för ett parkeringsgarage under Sundstorget i Helsingborg. På museets utställning ”Moln” (2012) deltog de med modellen till ett av sina mest välkända verk, ”Morgondagens väder” på Stockholms centralstation. Denna gång återkommer Mats Bigert och Lars Bergström med en större utställning, som kretsar kring deras gemensamma fascination för frågor och fenomen som rör väder och klimat, ett tema som de arbetat med ända sedan de träffades på Konsthögskolan i Stockholm på 80-talet. Vädret är också något som vi alla nästan dagligen pratar om och har synpunkter på samtidigt som klimatförändringar är ett globalt problem med stor påverkan på människors vardag.

I en rad omfattande projekt undersöker Bigert & Bergström människans besatthet att kontrollera klimatet och tämja vädrets makter. Deras arbeten befinner sig ofta i skärningspunkten mellan människa, natur och teknik. Med stor nyfikenhet tar de sig an vetenskapliga, klimatrelaterade och sociala frågor och korsningen dem emellan. I samband med dessa geo-engineeringprojekt lämnar duon ateljén för att på plats närma sig den aktuella miljön och de människor som är engagerade eller berörda. Med ett säreget estetiskt uttryck och en konceptuell udd lyfter de fram kreativitetens grundläggande betydelse för att förstå sammanhang, som annars kan vara svåra att ta till sig.

Idag, efter 30 års kreativt samarbete, är Bigert & Bergström internationellt uppmärksammade för sina storskaliga installationer, offentliga verk, performanceverk, geo-engineeringprojekt och filmer. Deras stora retrospektiva utställning, som förra året visades i Shanghai, Kina, och därefter på Artipelag, Värmdö (t o m 25 feb), presenteras under våren och sommaren på Skissernas Museum i Lund respektive Dunkers kulturhus i Helsingborg (fr o m 4 maj). På Skissernas Museum ligger fokus på de omfattande geo-engineeringprojekten ”The Storm” (2012), ”The Drought” (2013) och ”The Freeze” (2016).

I anslutning till utställningen samarbetar museets Skapande verkstad under våren och sommaren med Vattenhallen, Science Center, LTH. Torsdagen den 31 maj visas Bigert & Bergströms hel nya film ”Klimatexperimentet”. Fler programpunkter tillkommer.

Den omfattande publikationen “Bigert & Bergström Works 1966–2016” (Art and Theory Publishing, 2017) finns att köpa i museets butik.

Se också:
bigertbergström.com
artipelag.com
SVT Play – Konsthistorier – landskap

För mer information se Skissernas Museums hemsida.

Skissernas Museums Facebook-sida.

Tid: