MAX IV och ESS
Sveriges största forskningsanläggningar
Att de två största forskningsanläggningarna i Sverige — MAX IV-laboratoriet och European Spallation Source (ESS) — ligger i Lund speglar bland annat styrkan och attraktionskraften som forskningen vid Lunds universitet erbjuder.
MAX IV
MAX-laboratoriet är en nationell forskningsanläggning med Lunds universitet som värd. Laboratoriet har varit framgångsrikt i 35 år, och 2016 färdigställdes MAX IV – Sveriges största och mest ambitiösa satsning på forskningsinfrastruktur, och världens ljusstarkaste synkrotronljusanläggning.
Här kommer det osynliga att göras synligt.
Fullt utbyggt kommer MAX IV att ta emot mer än 2 000 forskare årligen från Sverige och resten av världen. De forskar inom bland annat
- materialvetenskap
- strukturbiologi
- kemi
- nanoteknologi
Fakta
- Kostnad: cirka 6 miljarder SEK fullt utbyggd
- Första spadtaget: 22 november 2010
- Öppnade för forskning: 2016
- Idag arbetar cirka 300 personer på MAX IV
European Spallation Source (ESS)
I nordöstra Lund byggs European Spallation Source (ESS), en unik materialforskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. Sverige och Danmark är värdländer för ESS, som är ett europeiskt konsortium för forskningsinfrastruktur (ERIC) med medlemsländer i hela Europa.
På ESS kommer forskarna att kunna studera olika typer av material, från plast och proteiner till mediciner och batterier, för att förstå hur de är uppbyggda och fungerar.
Anläggningen kan liknas vid ett gigantiskt mikroskop, där neutroner används för att analysera prover på atom- och molekylnivå.
ESS kommer att öppna vägen för framtida forskningsgenombrott inom
- medicin
- miljövetenskap
- energi
- material
- transport
Tillsammans med MAX IV-anläggningen kommer ESS att bilda ett nav i den europeiska forskningsinfrastrukturen. ESS kommer att vara i full drift och öppen för externa forskare i slutet av 2027.
Fakta
Bygg- och driftskostnad 2014-2027: 3.3 miljarder euro (2013 års prisnivå)
Byggstart: 2014
Full drift: 2027
Antal anställda vid full drift: cirka 500
Antal användare/besökande forskare: uppemot 3 000/år
Beräknad drifttid: 40 år
Beräknad årlig driftskostnad: 140 miljoner euro (2013 års prisnivå)
Lund Institute of Advanced Neutron and X-ray Science (LINXS)
Svenska LINXS är ett forskningsinstitut som främjar vetenskap och utbildning inom forskning om neutroner och synkrotronljus.
Institutet strävar efter att bli en nod för nationella och internationella forskningsaktiviteter i Science Village, och en tankesmedja som initierar nya idéer och forskningsteman.
En grundidé för verksamheten är att skapa en stark och innovativ forskningsmiljö genom att världsledande forskare besöker institutet för att dela med sig av sina kunskaper.
LINXS mål är att:
- attrahera världsledande forskare som besöker LINXS i korta, intensiva perioder
- stärka och utveckla dialogen mellan akademin och samhället när det gäller infrastruktur inom neutron- och synkrotronljusforskning
- skapa internationella nätverk och göra Sverige mer synligt inom neutron- och synkrotronljusforskning.
Nyheter
-
2023-05-04
Nästa milstolpe för universitetets väg till Science Village: hyresvärd sökes
Nu inleds arbetet med att upphandla en hyresvärd som vill vara med och utveckla Nanolab Science Village. Det innebär ytterligare en milstolpe för Lunds universitets etablering på d... -
2022-11-01
Ny svensk forskningsstation för hållbara material från skogen lanseras
ForMAX, en ny, nationell forskningsstation för studier av hållbara material från skogen med hjälp av röntgenljus, öppnar nu för nästa generations forskningsexperiment vid MAX IV. I... -
2021-05-12
Framtidens mat ska utvecklas med hjälp av röntgenljus och neutroner
Synkrotronröntgen och neutroner skapar möjligheter att undersöka livsmedel på molekyl- och till och med atomnivå.