Hur smart är konstgjord intelligens?

debatt i lund 22 november 2018
Det pågår en kapplöpning om utvecklingen av artificiell intelligens. Smarta datorer tar över allt fler arbetsuppgifter och fattar beslut baserade på enorma datamängder.

I den pressade välfärdssektorn sägs personal få tid över till att undervisa eller vårda. Detta är bara början – tekniken tycks ge oändliga möjligheter. Men vem tar ansvar för konsekvenserna när allt fler bedömningar i samhället inte görs av den mänskliga hjärnan?

Vad händer med etiken och rättssäkerheten? Hur förändras våra arbeten, våra relationer – våra liv?

I PANELEN

• Anna Felländer, nationalekonom och regeringens rådgivare i digitaliseringsfrågor
  • Thore Husfeldt, algoritmforskare Lunds universitet och AI-debattör
  • Alfred Ruth, Scifi-författare till framtidsskildring där AI-frågor ställs på sin spets
  • Olle Häggström, matematisk statistiker från Chalmers, som varnar för AI:ns konsekvenser

MODERATOR

• Andreas Ekström, journalist och författare till bland annat Google-koden och nyutkomna Att hitta.

Illustration: Robothand flyttar pjäser på schackbräde

Ill: Catrin Jakobsson

Sidansvarig:

Redaktionskommittén för Debatt i Lund består av Ann Katrin Bäcklund,
Britta Collberg, Anna Meeuwisse,
Ulrika Oredsson, Mikael Sundström och
Lisa Thelin från Lunds universitet samt Andreas Ekström från Sydsvenskan.

Har du ett bra debattämne?
Tipsa oss gärna!

Ulrika Oredsson