The New Scramble for Africa's Resources – Looting or Development?

debatt i lund 10 november 2015
Omvärldens blickar riktas allt oftare mot Afrika. Odlingsmark och nya fyndigheter av olja, gas och mineraler gör kontinenten intressant igen, inte bara för de gamla kolonialmakterna och USA utan även för Kina och Indien.

illustration över Afrika som slits i stycken - "land grabbing"

Enligt devisen ”trade no aid” ska handel och inte bistånd lyfta Afrikas fattiga.

Samtidigt visar historien att rika naturtillgångar lätt blir en förbannelse. Istället för arbetstillfällen, bättre utbildning och hälsovård händer leder stora exportinkomster ofta till korruption, konflikt och att länderna blir beroende av råvaror.

Vilka är vinnarna och vilka är förlorarna i den nya kapplöpningen om Afrikas resurser? Vem ser till att rikedomarna kommer de egna medborgarna till godo och vad krävs för en bred samhällsutveckling?

Dessa frågor diskuterades på Debatt i Lund den 10 november 2015.

Debatten livesändes på sydsvenskan.se
Se även Twitter:  #DebattiLund från @Lunduniversity

I PANELEN:

Margaret C Lee – ledande Afrikaforskare och författare till” The 21st Century scramble for Africa”

Nnimmo Bassey – mottagare av Right Livelihood priset 2010 för sina avslöjanden om den humanitära och ekologiska katastrof som följt i den nigerianska oljeindustrins spår.

Erik Esbjörnsson – Dagens Nyheters Afrikakorrespondent

Fredrik Segerfeldt – författare till rapporter om utvecklingsfrågor och medarbetare på tankesmedjan Timbro

MODERATOR:

Andreas Ekström – journalist och författare

Debatt i Lund arrangeras av Lunds universitet och Samhällsvetenskapliga fakulteten i samarbete med Lunds universitets studentkårer, Akademiska Föreningen och Sydsvenskan.

Se tidigare debatter här

Sidansvarig:

Redaktionskommittén för Debatt i Lund består av Ann Katrin Bäcklund,
Britta Collberg, Anna Meeuwisse,
Ulrika Oredsson, Mikael Sundström och
Lisa Thelin från Lunds universitet samt Andreas Ekström från Sydsvenskan.

Har du ett bra debattämne?
Tipsa oss gärna!

Ulrika Oredsson