Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Framtidens teknologi

Avancerad teknologi som förändrar våra liv i grunden

Utvecklingen av avancerade tekniklösningar går snabbt framåt och behövs för alla delar av livet. Ny teknologi är avgörande för ett fungerande samhälle, för att bota sjukdomar och för att ta fram effektiv, miljövänlig och säker energi.

Genom högteknologiska forskningsanläggningar och laboratorier kan forskare vid Lunds universitet bryta ny mark, ställa nya frågor och studera livets beståndsdelar på sätt som tidigare inte varit möjliga. Det möjliggörs bland annat genom spetsforskning inom ljus och material, kognitionsområdet, e-vetenskaper samt nano- och informationsteknik.

Målet är att bidra till framtida tekniska genombrott som exempelvis kan skapa mer tillförlitlig diagnostik av sjukdomar, halvledarkomponenter för högeffektiva solceller och ännu smartare elektronik. Genom att exempelvis utveckla artificiell intelligens och skapa nya algoritmer kan forskarna ta fram ny kunskap som möjliggör autonoma fordon och robotar som beter sig på sätt som vi mest förknippar med levande varelser.

Forskarna undersöker också hur till exempel virtual reality kan hjälpa oss uppleva historiska samhällen som Pompeji och Uppåkra samt hur motion capture-teknik kan användas för att skapa mer mänskliga animerade talare.

Samarbeten för att lösa samhällsutmaningar

I nära samarbete med verksamheter inom och utanför akademin tar forskarna fram nya lösningar inom exempelvis följande områden:

Självkörande bilar, bättre diagnostik, digitala hemassistenter och snabbare sökmotorer är några exempel på stora framsteg inom artificiell intelligens (AI) under det senaste decenniet.

Men den nya tekniken ligger även bakom fenomen som så kallad Deepfake och elektroniska låtsaskonton som hotar både rättssäkerheten och demokratin.

För att ta vara på möjligheterna och samtidigt hantera ämnets komplexitet och negativa sidor krävs kompetenser från många olika områden inom och utanför akademin.

Artificiell Intelligens | AI-Lab

Den nya drönarteknologin innebär nästan oändliga tekniska möjligheter. Idag kan drönare till exempel mäta vattenkvalitet, spåra och kartlägga skogsbränder, samt hjälpa till vid bedömning av luftkvalitet. Men den nya tekniken utvecklas snabbare än nya lagar och regelverk. Forskarna behöver därför undersöka hur drönare kan – och bör – användas för att lösa olika samhällsproblem. 

Tillsammans med olika samhällsaktörer testar nu universitetets forskare ny teknik som utvecklats av skånska företag som befinner sig i framkant inom drönartekniken.

Teknikutveckling och tillämpning av drönare | UAS@LU