Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

EXODIAB

Diabetesforskning

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar som ökar lavinartat i världen. Med målet att utveckla nya behandlingar och läkemedel som kan förhindra eller bota sjukdomen är EXODIAB en nationell resurs som integrerar forskning på olika områden med kliniska studier och befolkningsstudier (epidemiologi) samt skapar plattformar för samarbeten mellan akademin och industrin.

Inom EXODIAB finns några av de främsta biobankerna i världen för diabetesforskning, som förutom blodprover, urin- och avföringsprover med mera, även samlar information om individer eller hela släkter och deras livsstil och eventuella sjukdomshistoria.

Detta ger forskarna en unik möjlighet att studera sjukdomsorsaker på molekylär nivå.

Vävnadslaboratoriet Human Tissue Lab är också en ovärderlig resurs som ger forskarna tillgång till det i diabetessammanhang viktigaste materialet att studera: insulinproducerande celler från människor samt vävnader från lever, muskler och fett.

  • Lunds universitet
  • Uppsala universitet

Antal anställda

Totalt cirka 430 personer (310 i Lund och 120 i Uppsala) inklusive teknisk/administrativ personal.

Budget

EXODIAB erhåller 30 miljoner kronor årligen i statsanslag.

Organisationsstruktur

EXODIAB Executive Board – exodiab.se
EXODIAB Board – exodiab.se

Kontaktinformation

Koordinator
Maria Gomez, professor
maria [dot] gomez [at] med [dot] lu [dot] se (maria[dot]gomez[at]med[dot]lu[dot]se)
Telefon: +46 40 39 10 58
Mobil: +46 70 222 62 16

Webbplats

LUDC – ludc.lu.se

Forskningsdatabas

Forskare, projekt och publikationer inom diabetesforskning.

Lunds universitets forskningsportal

Aktuellt inom diabetesforskning