Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Digital och interaktiv konsertsal

Ett tematiskt samverkansinitiativ vid Lunds universitet

Konsertsalen i Malmö Live. Foto: Carl Jonsson.

Upplev Beethovens femma som om du var på plats i en konsertsal – eller kanske ännu bättre. Genom att använda AI och andra nya teknologier utvecklar forskare , studenter och experter en ny generation digitala liveframträdanden.

När du besöker ett digitalt konserthus ska du kunna välja kameravinkel, ljudupplevelse och till exempel zooma in och välja om du vill att något instrument ska låta starkare än andra. Det är några av målen för Lund University Digital Interactive Concert Hall – LUDICH som arbetar för att utveckla framtidens kulturupplevelser för besökaren.

Liveföreställningar med interaktiv streaming

Inom ramen för LUDICH ska experter från olika discipliner vid Lunds universitet och företag och organisationer ta hjälp av nya teknologier, såsom AI, och utforska nya sätt att göra kultur mer tillgänglig, interaktiv och personlig.

LUDICH har som mål att utveckla ett unikt digitalt konserthus som kännetecknas av interaktiva streaminglösningar och digitala format som ger kulturanvändare fler valmöjligheter. Streaminglösningarna ska till exempel ge konsertbesökaren mer 
kreativ frihet att skräddarsy sin upplevelse.

Denna upplevelse ska också kunna delas med andra. Det blir på så sätt en demokratisering av kulturen när den blir tillgänglig för fler på sätt som passar dem istället för dagens ’one size fits all’ färdigproducerade format.

Malmö Live används som labmiljö

Inom LUDICH planerar man att använda sig av konsertsalen i Malmö Live som ett så kallat ”Living Lab”, där ett stort antal kameror och mikrofoner monteras, vilket gör det möjligt att producera föreställningar på nya sätt.

Förutom att utveckla nya tekniska lösningar och konstnärliga format, ska projektet också fokusera på juridiska frågor om upphovsrätt, arbetsmiljö och personlig integritet samt undersöka möjligheter till kommersialisering genom nya affärsmodeller och nya betalningsmetoder.

Kontaktinformation

Jesper Larsson
Projektledare
jesper [dot] larsson [at] kanslik [dot] lu [dot] se (jesper[dot]larsson[at]kanslik[dot]lu[dot]se)