Lina läser kurser

"Studierna anpassas efter dig och inte tvärt om"

För Lina kändes det självklart att läsa vidare efter gymnasiet. Hon kände en nyfikenhet på universitetsstudier och var inte det minsta pluggtrött.

– Kommunikation har alltid varit ett stort intresse för mig, och mitt engagemang inom skolpolitik gjorde att jag blev mer och mer fascinerad över hur man använder retorik, berättar Lina. Så jag började läsa retorik på universitetet och har läst upp till kandidatnivån nu.

– Det blev som ett sabbatsår för att jag pluggade för skoj skull, säger hon. Men jag kommer att ha nytta av det både arbetsmässigt och privat. Lina tycker om konceptet att plocka ihop sin egen examen.

– Det är ett enkelt steg in i högre utbildning, tycker hon. Du väljer kurser från termin till termin och studierna anpassas efter dig och inte tvärt om. Just nu läser Lina en 7,5 poängs distanskurs på Centrum för teologi.

– Charmen med att läsa fristående kurser är att man kan ta uppehåll när man vill och att man själv kan styra. Du kan plocka russinen ur kakan.

För att kunna ta ut en kandidatexamen krävs det mer än kurserna i retorik och Lina funderar på vad hon vill komplettera med. Antagligen journalistik eller statsvetenskap, lite nationalekonomi vill hon också ha med i sin examen. I framtiden vill Lina jobba med socialt hållbart engagemang.

– Jag vill jobba för att skapa värde för andra, inom intresseorganisationer eller branschorganisationer. Kanske som konsult med grupp- och ledarskapsfrågor, avslutar hon.