UAV – Teknikutveckling och tillämpning av drönare

Ett av våra tematiska samverkansinitiativ

Obemannade flygfarkoster, så kallade drönare eller UAV, kan användas för att möta en mängd samhällsutmaningar. Dessa inkluderar sektorer såsom

• jord- och skogsbruk
  • samhällsplanering
  • arkeologi
  • räddningsinsatser
  • analys av kustområden
  • varuleverans med flera.

I detta samverkansprojekt kopplas forskare från såväl teknikutveckling som tillämpning samman med samhällsaktörer som på olika sätt deltar i att möta samhällsutmaningar med drönarteknologi.

Projektet koordineras från Trafikflyghögskolan, en institution vid Lunds tekniska högskola – LTH – som bedriver utbildning av drönaroperatörer men också erbjuder en testbädd i form av flygrummet kring Ljungbyheds flygplats.

Forskare deltar (initialt) från LTH, Naturvetenskapliga fakulteten, Humanistiska och Teologiska fakulteterna, samt Samhällsvetenskapliga fakulteten.

Initiala samverkanspartners:

• ACR
  • Köpenhamns Universitet
  • Cybaero
  • Lantmäteriet
  • Luftfartsverket
  • Ljungbyhed Air
  • Lunds kommun
  • Universitetet i Siena
  • Vultus
  • Wrams-Gunnarstorp

Sidansvarig: