Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Antiken och idag: En fördjupning i de antika kulturerna och deras relevans idag

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Antikens kultur och samhällsliv är ett 100-årigt, tvärvetenskapligt universitetsämne som tar ett totalgrepp om den antika världen med särskilt fokus på de grekiska och romerska kulturerna. Det omfattar studier i historia, arkeologi, konsthistoria, religionshistoria, idéhistoria och litteraturhistoria. Ämnets styrka ligger just i sin spännvidd över tid och rum. Till detta hör också de perspektiv som ämnets olika fokusområden bidrar med.

Föreliggande kurs riktar sig framförallt till ämneslärare och lärarstudenter som önskar fördjupa sina kunskaper om antiken och därigenom applicera dessa på den egna undervisningen. Kursen är också relevant för övriga studenter i angränsande ämnen som vill fördjupa sina kunskaper om antiken. Kursen inleds med en historisk genomgång som tar avstamp i det gamla Egypten för att sedan fortsätta till Grekland och Rom. Därefter belyses olika temata som politiska system och filosofi, religion, konst och litteratur. Kursens mål är att utifrån ett holistiskt perspektiv bidra med fördjupad kunskap om den antika världens påverkan på, och betydelse för, den efterkommande kulturhistoriska utvecklingen i framförallt Europa, ända fram till våra dagar.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Institutionen för arkeologi och antikens historia

Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus A, 223 62 Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

+46 46 222 79 40

https://www.ark.lu.se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Summer Semester 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

17 juni 2024 - 21 juli 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Antiken och idag: En fördjupning i de antika kulturerna och deras relevans idag är 13 750 SEK.