Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Anna och Kristoffer, arkeologer

”Välj uppsatser och examensarbeten med omsorg!”
Anna Klintberger Wändahl och Kristoffer Brink bor i Lund och är arkeologer. Trots den osäkra arbetsmarknaden ångrar ingen av dem sitt yrkesval. De trivs med att arbeta utomhus, med spänningen kring en utgrävning och med interaktionen med museibesökare.

Anna och Kristoffer står inomhus vid en tegelvägg.
Anna och Kristoffer på LUX

Anna har en master i förhistorisk arkeologi och Kristoffer en master i historisk arkeologi. Båda har byggt ihop sina egna utbildningar genom att läsa fristående kurser. För att bättra på sina jobbchanser studerar de just nu projektledning och entreprenörskap, samtidigt som de har olika ströjobb.

Varför blev det just arkeologi när ni sökte till Lunds universitet?
Anna: Jag har alltid varit intresserad av historia, men att det blev just arkeologi var en slump. Jag kom på att jag ville söka mig till universitetet, efter det att ansökningstiden gått ut, så det var endast ett fåtal kurser som fortfarande var öppna att söka, däribland arkeologi.

Kristoffer: Jag har sedan barnsben varit intresserad av arkeologi och efter att jag fick chansen att i åttan praoa som arkeolog har jag känt mig säker på mitt yrkesval.

Eftersom arbetsmarknaden är tuff för arkeologer funderade jag länge på om jag verkligen skulle studera arkeologi eller istället läsa något annat. Jag bestämde mig för att ta ett säkrare kort och började på lantmäteriprogrammet på LTH. Efter en termin slutade jag, då jag insåg att det skulle bli svårt att läsa ett helt program när inte intresset fanns där. Jag beslöt mig då för att börja läsa arkeologi och har inte ångrat mig sedan dess.

Hur fick ni ert första jobb efter utbildningen?
Anna: En kompis till Kristoffer och mig hade åkt upp till Umeå och en utgrävning där. När det behövdes mer folk vid utgrävningen, kontaktade hen oss och vi åkte upp till Umeå och arbetade.

Det är otroligt viktigt med kontakter inom arkeologin där knappast något jobb fås på annat sätt än just genom kontakter. Tyvärr insåg jag för sent vikten av ett bra kontaktnät under utbildningen.

Kristoffer: Jag var aktiv inom studentföreningar under studietiden och det gav mig många och bra kontakter.

Under utbildningen blir man ofta erbjuden att, som volontär, vara med vid olika utgrävningar. Det är vanligt även utomlands att studerande används vid utgrävningar och det kan vara bra tillfällen att knyta kontakter på.

Har ni jobb i dag?
Anna: I somras arbetade jag på Fotevikens museum i Höllviken. Där arbetade jag i receptionen, caféet och i butiken. För tillfället söker jag jobb samtidigt som jag hoppar in där det finns arbete att göra. Exempelvis har Fotevikens museum nyss fått vattenskador och både Kristoffer och jag är där och hjälper dem.

Jag arbetar även som mentor till studenter som skriver sin kandidatuppsats samtidigt som jag läser en entreprenörskurs och en kurs i projektledning. Kurserna hoppas jag ska förbättra mina chanser att få arbete.

Det är enklare att få jobb som arkeolog under sommarhalvåret, då utgrävningar sker och då museum har sin högsäsong. Vissa muséer har endast öppet på somrarna.

Kristoffer: Jag söker också jobb samtidigt som jag läser samma kurser som Anna. I somras arbetade jag på Glimmingehus som guide och som museipedagog.

Anna och jag planerar att starta ett företag, så att vi enklare kan marknadsföra oss själva och vår kompetens. Vi vill visa på arbetsuppgifter som vi skulle kunna göra under vinterhalvåret, som sedan skulle lyfta sommarhalvårets verksamhet, för exempelvis museum.

Har ni haft nytta av er utbildning?
Anna: De erfarenheter jag har fått genom att delta i utgrävningskurser i olika delar av Sverige och ute i världen har gett mig en ovärderlig bred och djup kunskap. Varje tillfälle har varierat både i miljö och i arbetsrutiner. Bland annat har jag, som utbytesstudent, upplevt isen och marken på Island och öknen i Peru. Kurserna i digital arkeologi har gett mig kunskaper som efterfrågas av bland annat museum.

Kristoffer: Jag tänker främst på två kurser som jag har nytta av. Kursen i experimentell arkeologi har verkligen hjälpt mig i mitt arbete som museipedagog och kunskapen jag fick från kursen i digital arkeologi efterfrågas av museum.

Vad trivs ni mest med på jobbet?
Anna: Vi uppskattar båda två att arbeta utomhus. Vid utgrävningar finns en spänning i vad man ska hitta. Ibland är det händelserikt och ibland händelsefattigt. Dokumentation är en viktig bit av utgrävningsarbetet. Både jag och Kristoffer gillar att analysera, värdera och omvärdera. Att hitta en sak en dag kan innebära en helt annan sak den nästa dagen, då man gör ett nytt fynd. Det gäller att vara konstant öppen för nya infallsvinklar.

Kristoffer: I arbetet på ett museum, som guide eller pedagog, tycker både Anna och jag om interaktionen med besökarna. Det är kul att se om man kan påverka människor och förmedla ett intresse och kunskap.

Vad gör ni om fem år?
Anna: Jag skulle gärna ha en fast tjänst och känna den tryggheten det innebär och därmed också få en kontinuitet i arbetet.

Kristoffer: Jag vill ha någon form av arbete där följande tre ben ingår: digital arkeologi, fältarbete samt kontakt med allmänheten.

Om ni skulle välja utbildning i dag, hade ni valt samma?
Anna: Det är lätt att vara efterklok, men om jag vetat det jag vet i dag skulle jag valt bort några kurser och valt till några andra. Det jag främst skulle ha gjort annorlunda är att jag skulle kämpat för att knyta kontakter. Att byta bort arkeologin har aldrig varit ett alternativ.

Kristoffer: Jag skulle valt samma utbildning, men varit mer selektiv i valet av kurser. En projektledningskurs tycker jag exempelvis borde ingå i utbildningen. Om man vet med sig att man vill arbeta praktiskt kan man med fördel skippa vissa av de teoretiska kurserna och istället resa runt och vara med på utgrävningar.

Har ni några tips för nyexaminerade som vill ut i arbetslivet?

  • Knyt och vårda relationer med kursare, lärare, föreläsare.
  • Engagera er i studentlivet, var aktiv.
  • Hoppa på alla tåg ni hinner med. Även om det bara handlar om ett halvdagsjobb kanske det är just det jobbet som senare ger dig ett längre arbete eller ger dig en viktig kontakt i framtiden.
  • Vet man vad man vill jobba med eller som, se då till att kontakta den arbetsgivaren och hör med dem vilken kompetens de efterfrågar. Då vet du vad du ska studera för att vara intressant för dem.
  • Välj uppsatser och examensarbeten med omsorg. Tänk på att det kan leda till jobb.
  • Ha kul!

FAKTA: Anna Klintberger Wändahl

Född: 1981

Kommer från: Trelleborg

Utbildning: Master i förhistorisk arkeologi

Bor nu: Lund

Jobbar som: Arkeolog
 

Fakta: Kristoffer Brink

Född: 1987

Kommer från: Örkelljunga

Utbildning: Master i historisk arkeologi

Bor nu: Lund

Jobbar som: Arkeolog

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen