Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Biomedicin: Virologi

Kurs 7,5 högskolepoäng

Obligatorisk kurs på termin tre inom biomedicinprogrammet. 

Kursen tar upp grundläggande virologi och virologisk terminologi med inriktning på humanvirologi. Effekter av virusinfektion på cell- och organismnivå behandlas. Kursen fokuserar på molekylär virologi, särskilt virusreplikation i den infekterade cellen och molekylära mekanismer för detta. Stor vikt läggs vid förståelse av virus replikationscykel på molekylär nivå för att med hjälp av denna kunskap kunna förstå hur virus orsakar sjukdom i den infekterade värden, undkommer dennes immunsvar och sprider sig inom en individ och inom en population. 

Litteraturstudier av vetenskapliga översikts- och originalartiklar som behandlar virologiska frågeställningar till ett djup av den nuvarande forskningsfronten av molekylär virologi utgör ett betydande inslag i kursen. Huvudsakligen behandlas humanpatogena virus, såsom t ex tumörvirus, hepatitvirus, influensa, HIV och herpesvirus, men inkluderar även virus i det human viromet som till synes saknar patogena egenskaper.

Gruppövningar i form av fall och seminarier med egna muntliga och/eller skriftliga presentationer syftar till att nå fördjupad kunskap inom valda delar av den molekylära virologin. Egna frågeställningar formuleras och uppgiften bearbetas med hjälp av litteratursökningar och litteraturstudier.

Laborationen syftar till att utveckla förmåga att planera och utföra vetenskapliga experiment, tolka och kritiskt granska resultat, samt sammanställa dessa till en muntlig presentation för kurskamrater och forskare inom ämnet biomedicin. 

Kontakt

Studievägledare Jenny Arfwedson  046-222 19 66, jenny [dot] arfwedson [at] med [dot] lu [dot] se 

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt 5 hp grundläggande kemi, 15 hp biokemi eller cellens kemi, 15 hp cellbiologi och 7,5 hp immunologi.

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 34 %, Högskoleprov: 34 %, Akademiska meriter (APGR): 32 %.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2019

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

4 december 2019 - 19 januari 2020

Ordinarie anmälningstid har gått ut.

Senaste antagningspoäng

UrvalsgrupperHT 2019

Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)21,69

Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-

Högskoleprovet (HP)0,80

Akademiska poäng på grundnivå (APGR)-

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Antagna studenter totalt

Höstterminen 20194 st

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Biomedicin: Virologi är 22 500 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen