Biomedicin: Molekylär medicin
Kurs 15 högskolepoäng
Det övergripande syftet med kursen är att ge en bred kunskapsbas inom molekylärmedicinsk forskning samt att utveckla generiska färdigheter såsom att muntligt och skriftligt kommunicera, diskutera och kritiskt granska vetenskapliga publikationer och forskningsprogram. Kursen består av ämnesspecifika veckor, litteraturstudier, grupparbeten, muntliga presentationer och skriftliga uppgifter i form av en kursportfolio. De specifika ämnesområdena har valts ut för att exemplifiera ett brett spektrum av molekylärbiologiska metoder, biomedicinska studier och sjukdomar. Kursen skall ge en ökad förståelse för molekylära sjukdomsmekanismer och utveckling av nya diagnostiska och terapeutiska metoder behandlas. Etiska och samhälliga konsekvenser av biomedicinska resultat diskuteras också.
Kurslitteraturen domineras av vetenskapliga artiklar och studenterna tränas således att tillgodogöra sig information samt kritiskt granska publicerade data. Genom muntliga presentationer tränas presentationsteknik och förmåga att sammanfatta och förmedla tillägnad kunskap. I grupparbeten tränas förmågan att tolka, diskutera och utvärdera biomedicinska frågeställningar, hypoteser och resultat.
I kursen ingår skrivandet av två forskningsprogram, där studenterna skall lära sig grunderna för forskningsfinasieringsystem nationellt och internationellt, följa instruktioner i utformande av forskningsprogram, träna sin kreativa, analytiska och kommunikativa förmåga och få praktisk erfarenhet av peer-review genom kamratgranskning.
Kursen är från och med höstterminen 2017 obligatorisk i det biomedicinska kandidatprogrammet och ingår i dess termin 5.
Utbildningsplan
Öppnas för anmälan
2021-03-16
Kontakt
Study Advisor:
Alexandra Odenmar
+46 (0) 46-222 71 21
alexandra [dot] odenmar [at] med [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Grundläggande samt två års studier på kandidatprogram i biomedicin eller 90 hp högskolestudier omfattande minst 15 hp biokemi, 30 hp cellbiologi, 15 hp fysiologi, och 15 hp patobiologi/farmakologi.
Urval
Platserna fördelas enligt: Betyg: 20 %, Högskoleprov: 10 %, Akademiska meriter (APGR): 70 %.
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2021
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
1 november 2021 - 16 januari 2022
Ansökan
Öppnas för anmälningar 2021-03-16
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Biomedicin: Molekylär medicin är 45 000 SEK.