Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Bibelvetenskap: Fortsättningskurs I

Kurs 15 högskolepoäng

Kursens innehåll

De textsamlingar som i kristen tradition kallas Bibeln har tillkommit under mer än tusen års tid. Under denna kurs bekantar vi oss närmare med både Gamla och Nya testamentets innehåll, tillkomsthistoria och teologiska idéer.

Vi studerar hur texterna kommit till i dialog med sina historiska sammanhang, hur israeliter och senare judar och kristna funderat kring världen, Gud och historien. Vi ägnar oss närmare åt att lära oss förstå de världar texterna växte fram i – den antika främreorientaliska miljön där den israelitiska religionen blev till, och den grekisk-romerska världen där den unga kristendomen tog sin form.

Vi bygger vidare på inledningen till Bibelvetenskapen från grundkursen i religionsvetenskap och teologi, och går långt djupare in i det vetenskapliga studiet av de bibliska texterna och deras värld. Vi övar oss också i att använda olika tolkningsmetoder för att förstå texterna och se hur olika sorters material som ryms inom Bibelns pärmar: historieskrivning, poesi, hymner, brev, uppbyggelseberättelser, vishetslitteratur och mycket mer. Vi funderar kring hur både lika och olika vi är dem som skrev de bibliska texterna – och kring hur två- eller tretusen år gamla berättelser kan påverka nutiden.

Mer om utbildningen hittar du på https://www.ctr.lu.se/kurs/BIVB23

Kontakt

Centrum för teologi och religionsvetenskap
Helgonavägen 3, LUX - Hus B, Lund
Box 192, 221 00 Lund

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt Religionsvetenskap och teologi: Grundkurs (CTRA12 / CTRD12 / CTRA11 / CTRD01) eller Religionsvetenskap: Grundkurs (CTRA10) eller motsvarande kunskaper.

Urval

Platsgaranti

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Vårterminen 2020

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, halvtid 50%

På svenska

20 januari 2020 - 7 juni 2020

Ordinarie anmälningstid har gått ut.

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Bibelvetenskap: Fortsättningskurs I är 25 000 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen