Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bibelvetenskap: Fortsättningskurs I

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Kursens innehåll

De textsamlingar som i kristen tradition kallas Bibeln har tillkommit under mer än tusen års tid. Under denna kurs bekantar vi oss närmare med både Gamla och Nya testamentets innehåll, tillkomsthistoria och teologiska idéer.

Vi studerar hur texterna kommit till i dialog med sina historiska sammanhang, hur israeliter och senare judar och kristna funderat kring världen, Gud och historien. Vi ägnar oss närmare åt att lära oss förstå de världar texterna växte fram i – den antika främreorientaliska miljön där den israelitiska religionen blev till, och den grekisk-romerska världen där den unga kristendomen tog sin form.

Vi bygger vidare på inledningen till Bibelvetenskapen från grundkursen i religionsvetenskap och teologi, och går långt djupare in i det vetenskapliga studiet av de bibliska texterna och deras värld. Vi övar oss också i att använda olika tolkningsmetoder för att förstå texterna och se hur olika sorters material som ryms inom Bibelns pärmar: historieskrivning, poesi, hymner, brev, uppbyggelseberättelser, vishetslitteratur och mycket mer. Vi funderar kring hur både lika och olika vi är dem som skrev de bibliska texterna – och kring hur två- eller tretusen år gamla berättelser kan påverka nutiden.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Centrum för teologi och religionsvetenskap

Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus B, Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

https://www.ctr.lu.se/

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt Religionsvetenskap och teologi: Grundkurs (CTRA12 / CTRD12 / CTRA11 / CTRD01) eller Religionsvetenskap: Grundkurs (CTRA10) eller motsvarande kunskaper.

Urval

Samtliga behöriga som sökt i tid får plats.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På svenska

Studieperiod

15 januari 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Bibelvetenskap: Fortsättningskurs I är 27 500 SEK.