Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bibelvetenskap: Gamla testamentet på grundspråk - fortsättningskurs II

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Gamla testamentet ligger som bakgrund för alla de tre abrahamitiska religionerna, och det har spelat en ojämförlig roll för hela vår kulturella värld. På denna kurs introduceras du till denna skriftsamlings språk, den klassiska hebreiskan, som ger en ojämförlig möjlighet att konfronteras med de gammaltestamentliga texterna som de var menade att läsas. Med hjälp av hebreiskan förbereder du dig för att höra Jesaja tala, uttala psaltarpsalmernas ljud och analysera mening för mening ur Första Moseboks skapelseberättelse. Genom koncentrerat och intensivt studium får du lära dig grunderna i ett kärnfullt och från svenskan helt avvikande språk som öppnar vägen till det fascinerande, direkta studiet av Gamla testamentets skrifter.

Med de språkliga kunskaperna som verktyg kommer du att kunna ge dig i kast med texttolkningens minutiösa och fängslande arbete, se hur några få bokstävers skillnad kan påverka och förvandla textens innebörd. Denna kurs är en inledning till det hebreiska språkstudiet och följs sedan av en kurs där du läser centrala texter ur Genesis, Exodus, Jesaja och Psaltaren och möter deras tankar vid källan, med deras egna ord - men redan under den här kursen kommer vi att börja läsa bibliska textstycken och se hur språkstudierna och den innehållsliga exegetiken hänger samman. Efter en termins halvfartsstudier kommer du att kunna vara på den språkliga nivå då du verkligen kan närma dig den israelitiska teologiska och litterära textskatten i original. Att läsa Gamla testamentet på hebreiska är en omvälvande och medryckande resa, och denna kurs är första steget.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Centrum för teologi och religionsvetenskap

Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus B, Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

https://www.ctr.lu.se/

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande och kunskaper motsvarande CTRA12 Religionsvetenskap och teologi: Grundkurs, 30 hp, samt BIVB23 Bibelvetenskap: Fortsättningskurs I, 15 hp.

Urval

Samtliga behöriga som sökt i tid får plats.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, deltid 50%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Sista ansökningsdag 2024-04-15

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Bibelvetenskap: Gamla testamentet på grundspråk - fortsättningskurs II är 28 750 SEK.