Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Brahmaner, imamer och heliga mödrar: religiös mångfald i dagens Indien

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

I den här kursen erbjuds du en introduktion till det religiösa klimatet i dagens Indien. Den sydasiatiska kontinenten är hem till uråldriga religiösa traditioner. Hinduer, buddhister, kristna, muslimer, sikher och en uppsjö andra religiösa traditioner har levt här sida vid sida i århundraden. I den här kursen studerar vi religionens roll i framväxten av den Sydasiatiska kontinenten, med fokus på Indien.

Områdets religiösa pluralism beskrivs, och närstudier erbjuds av utvalda delar av subkontinentens religionshistoriska processer. I ljuset av postkolonial teori belyser kursen Indiens sociopolitiska och kulturella situation i samtiden. Kursen ger stort utrymme i undervisningen åt Indiens minoritetsreligioner, såsom sikhism, buddhism, zoroastrism, jainism och kristendom, och beskriver deras framväxt samt relation och samverkan med majoritetsreligionerna hinduism och islam.

Ett stort fokus i kursen ägnas åt kvinnans olika roller i det religiösa Indien, det feminina som symbol, kvinnan som aktör och religionens roll i dagens växande kvinnokampsrörelse.
 

Studieresa till Indien

Kursen är helt nätbaserad, men du erbjuds också en exklusiv möjlighet att delta i en tio dagar lång studieresa till Indien. Detta moment är helt frivilligt. Institutionen står för logi, mat och resor inom Indien, resten bekostar du på egen hand. Anmälan till resan är bindande. Deltagarantalet på studieresan är begränsat. Vid urval prioriteras de studenter som anmält sig till resan först. Mer information ges vid kursstart.

De första dagarna spenderas i huvudstaden New Delhi och vi genomför studiebesök hos de religiösa minoriteter som diskuteras i kursen. Från Delhi reser vi till Agra och besöker viktiga muslimska helgedomar. Resan går sedan vidare till den heliga staden Varanasi. Staden är belägen vid floden Ganges dit hinduer vallfärdat sedan urminnes tider för att avsluta sina liv och kremeras vid den heliga floden. Än idag brinner eldarna på denna vördade plats.

 

 

Mer om utbildningen hittar du på https://www.ctr.lu.se/kurs/CTRD07

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Centrum för teologi och religionsvetenskap

Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus B, Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

https://www.ctr.lu.se/

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt 30 högskolepoäng inom humaniora och teologi eller samhällsvetenskap.

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 34 %, Högskoleprov: 34 %, Akademiska meriter (APGR): 32 %.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2021

Blandad undervisningstid Lund, deltid 25%

På svenska, distansutbildning

Studieperiod

18 januari 2021 - 6 juni 2021

Ansökan

Inställt

UrvalsgrupperVT 2020
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)-
Akademiska poäng på grundnivå (APGR)*

Totalt antal antagna

Vårterminen 2020 - 34 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Brahmaner, imamer och heliga mödrar: religiös mångfald i dagens Indien är 13 750 SEK.