Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Brahmaner, imamer och heliga mödrar: religiös mångfald i dagens Indien

Kurs 7,5 högskolepoäng
I den här kursen erbjuds du en introduktion till det religiösa klimatet i dagens Indien. Den sydasiatiska kontinenten är hem till uråldriga religiösa traditioner. Hinduer, buddhister, kristna, muslimer, sikher och en uppsjö andra religiösa traditioner har levt här sida vid sida i århundraden. I den här kursen studerar vi religionens roll i framväxten av den Sydasiatiska kontinenten, med fokus på Indien.

Områdets religiösa pluralism beskrivs, och närstudier erbjuds av utvalda delar av subkontinentens religionshistoriska processer. I ljuset av postkolonial teori belyser kursen Indiens sociopolitiska och kulturella situation i samtiden. Kursen ger stort utrymme i undervisningen åt Indiens minoritetsreligioner, såsom sikhism, buddhism, zoroastrism, jainism och kristendom, och beskriver deras framväxt samt relation och samverkan med majoritetsreligionerna hinduism och islam.

Ett stort fokus i kursen ägnas åt kvinnans olika roller i det religiösa Indien, det feminina som symbol, kvinnan som aktör och religionens roll i dagens växande kvinnokampsrörelse.
 

Studieresa till Indien

Kursen är helt nätbaserad, men du erbjuds också en exklusiv möjlighet att delta i en tio dagar lång studieresa till Indien. Detta moment är helt frivilligt. Institutionen står för logi, mat och resor inom Indien, resten bekostar du på egen hand. Anmälan till resan är bindande. Deltagarantalet på studieresan är begränsat. Vid urval prioriteras de studenter som anmält sig till resan först. Mer information ges vid kursstart.

De första dagarna spenderas i huvudstaden New Delhi och vi genomför studiebesök hos de religiösa minoriteter som diskuteras i kursen. Från Delhi reser vi till Agra och besöker viktiga muslimska helgedomar. Resan går sedan vidare till den heliga staden Varanasi. Staden är belägen vid floden Ganges dit hinduer vallfärdat sedan urminnes tider för att avsluta sina liv och kremeras vid den heliga floden. Än idag brinner eldarna på denna vördade plats.

 

 

Mer om utbildningen hittar du på https://www.ctr.lu.se/kurs/CTRD07

Kontakt

Centrum för teologi och religionsvetenskap
Helgonavägen 3, LUX - Hus B, Lund
Box 192, 221 00 Lund

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande samt 30 högskolepoäng inom humaniora och teologi eller samhällsvetenskap.

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 34 %, Högskoleprov: 34 %, Akademiska meriter (APGR): 32 %.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Vårterminen 2020

Studieperiod

Ansökan

Blandad undervisningstid Lund, halvtid 25%

På svenska, distansutbildning

20 januari 2020 - 7 juni 2020

Sista anmälningsdag 15 oktober 2019Anmäl dig

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Brahmaner, imamer och heliga mödrar: religiös mångfald i dagens Indien är 12 500 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen