Growth Manager och författare: Filip Syta

”Sikta högt!”
Praktikplats på Handelskommaren i San Diego ledde till jobb på på Googles Europakontor i Dublin, Irland – men det jobbet hoppade Filip Syta av för att skriva en bok och jobba med marknadsföring och business development på tidningstjänsten Ztory.

Vad jobbar du med i dag?
Marknadsföring och business development, jag är Growth Manager på en digital tidningstjänst vid namn Ztory. Är även författare och min debutroman The Show har precis publicerats i USA och Kanada.

Visste du vad du ville bli när du sökte till universitetet?
Ja, entreprenör eller journalist. Det föll på en kandidatexamen i marknadsföring och sedan en master in entreprenörskap. Journalistiken blev aldrig av.

Min dröm var dock alltid att bli författare, men den tanken slog mig inte när jag sökte till universitetet.

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
Jag sökte en plats på Svenska Handelskammaren (SACC) i San Diego, USA. Det var en sju månader lång praktikplats, där vi drev kontoret på egen hand med stöd från en styrelse.

Efter min tid i USA fick jag jobb som Account Strategist på Googles Europakontor i Dublin på Irland. Jag blev rekommenderad till tjänsten av en f.d. kollega från handelskammaren. Efter sex stycken intervjuer blev jag erbjuden jobbet och flyttade till Dublin.

Har du haft nytta av din utbildning?
Definitivt, det är lätt att säga att man inte har nytta av det man lärde sig i teoriböckerna och vetenskapliga artiklarna. Men tankesättet utvecklas enormt och man lär sig se på saker och ting som man aldrig gjort förr. Jämför ett projektarbete du gjort sista året på gymnasiet med en C- eller D-uppsats och du kommer börja skratta åt den enorma kvalitetsskillnaden.

Dessutom är nätverket man bygger upp under sin studietid extremt viktigt, man får aldrig glömma den nyttan för framtiden. De människor du bygger kontakter och relationer med under studietiden kommer alltid ha ett stort värde i karriär och privatliv. Det finns många duktiga och intelligenta studenter i Lund, de flesta skapar sig en bra karriär och kan hjälpa varandra ute på arbetsmarknaden.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Att man aldrig vet vad som händer. Att jobba på en start-up medför spänning och möjlighet att direkt påverka bolagets utfall genom ens idéer, man ser i princip direkta resultat och kan snabbt anpassa och förändra om det krävs. Det är mycket svårare i stora bolag.

Sedan är människorna fantastiska, det låter klyschigt men det är sant. Människor gör platsen. Kollegor man trivs med och kommer överens med bidrar till trivsel.

Vad gör du om fem till tio år?
Tar emot Nobelpriset i litteratur. Det gäller att sikta högt, det är lägre konkurrens på de platser få vågar drömma om.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet eller studenter som ska välja väg?
Gå den väg du tycker är rolig, sätt passion och intresse som fokus, inte lön och status. Med intresse i fokus kommer resten att komma under vägen, du kommer prestera bättre på något du faktiskt tycker om. Fråga dig själv vad du är bäst på och vad du kan tänka dig göra även på fritiden utan att ha betalt. Fråga också vänner och andra studenter om deras upplevelse i en viss bransch/företag som du är intresserad av.

Ta heller inte valet alltför seriöst, du kan alltid byta karriärväg och jobb, det är aldrig för sent. Allt du gör kommer bli en positiv lärdom.