Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tatiana Pyshkina, sakkunnig finanscontroller

”Den perfekta chansen kommer att hitta dig!”
Tatiana Pyshkina från Ryssland arbetar som sakkunnig finanscontroller på huvudkontoret för Volvo Cars i Göteborg. Med två masterexamina från Lunds universitet, i statsvetenskap och ekonomisk historia, reflekterar hon över sina val av utbildning, sina examina och vad som ledde fram till hennes nuvarande jobb.

Vad arbetar du med?
Jag jobbar inom Global Finance, som är en av de större finansfunktionerna i företaget på Volvos huvudkontor i Göteborg. Det är jag som ska följa upp och ifrågasätta de ekonomiska resultaten från våra försäljningsenheter i Europa och Asien med målet att få ut så mycket som möjligt av våra investeringar och våra produkter.

Visste du vad du ville jobba med när du studerade?
När jag avslutade min masterutbildning i statsvetenskap (inriktning European Affairs) hade jag redan varit ute på praktik flera gånger, bland annat på Europarådet i Strasbourg under ett halvår. Jag hade också skuggat en chef på  PriceWaterhouseCoopers i London, vilket gav mig en försmak av vad jag kunde göra efter studierna. Båda världarna var lockande, men på något sätt kände jag mig närmast affärsvärlden och tempot i ett stort internationellt företag.

Jag började på mitt andra masterprogram, i ekonomisk historia med inriktning innovation och rumslig dynamik, för att undersöka möjligheterna inom det området. Jag var rätt säker på att jag ville jobba med ekonomi, men inte inom vilket specifikt område eller i vilken roll. Jag hoppades ju att jag skulle hitta ett jobb inom en intressant och spännande bransch, men jag var öppen för det mesta. Jag hade alltså en inriktning, men inte ett exakt mål. 

Hur fick du ditt första jobb efter examen?
Jag sökte jobb mycket aktivt och skickade mitt CV till olika företag flera månader innan jag var klar med utbildningen. Jag hittade mitt nuvarande jobb på två ställen som jag kollade regelbundet, LinkedIn och den svenska nätrekryteringssidan Monster. Jag såg annonsen en dag före sista ansökningsdag och skickade mitt CV och ett personligt brev samma kväll. Efter ett tag blev jag kallad till en första intervju med ett rekryteringsbolag som gjorde det första urvalet.

Det var hård konkurrens – mer än 2 000 sökande till fyra tjänster. Efter den första intervjun och ett lämplighetstest blev det ytterligare tre intervjuer och ett uppdrag på kontoret i Göteborg innan jag slutligen erbjöds jobbet.

Beskriv en vanlig arbetsdag
Det finns vissa saker jag gör vid samma tid varje månad när vi går igenom siffrorna för den senaste perioden för att planera för den kommande. Då sitter jag mest vid min dator, analyserar ekonomiska trender och indikatorer, och ringer till mina kollegor på ekonomienheterna i andra delar av världen för att diskutera diverse problem och möjligheter. Annars är det svårt att tala om typiska arbetsdagar. Vi arbetar i en flexibel miljö där vi inte har egna tjänsterum utan en öppen och delad arbetsplats, så jag planerar mina leveranser och mitt schema efter det projekt jag jobbar med.

Mycket av tiden går åt till att möta kollegor för att utbyta information och diskutera olika frågor. Varje fredag har vi en gemensam fika som är en välkommen möjlighet att träffa kollegor för att prata om annat än jobbet. Eftersom jag själv äter mycket snabbmat blev jag överraskad av att upptäcka att så många är duktiga på att baka!

Har du haft nytta av dina examina?
Absolut. Men kanske på ett annat sätt än jag trodde. Utbildning i allmänhet ger en förstås vissa grundläggande och mer specifika färdigheter som kommer till användning. Den största nyttan har dock kommit från den förmåga att anlägga olika perspektiv som man får när man studerar inom olika områden. Jag hade nog tur att jag valde statsvetenskap och nationalekonomi som är två områden som jag tycker kompletterar varandra väl.

Nationalekonomi ger verktyg och teorier om faktorer på makro- och mikronivå som påverkar kapital, värdeskapande, entreprenörskap, innovationer och spridningen av produkter och tjänster. Statsvetenskapen anlägger ett mer filosofiskt perspektiv och ger ovärderlig kunskap om de samhällspolitiska aspekter som omger alla ekonomiska strukturer, från institutioner och diplomatiska förbindelser till samhällspolitiskt språkbruk som visar att sanningen också är en samhällspolitisk konstruktion och en avspegling av vår uppfattning av verkligheten. Jag vill förstås inte säga att alla borde ta två examina men för mig personligen har det varit min yrkesmässigt och, framför allt, personligt mest värdefulla investering att blanda två något överlappande områden och få perspektiv från två olika synvinklar och lära mig att ha ett något mer kritiskt förhållningssätt. 

Sen är samarbete mycket viktigt. Inom ett stort företag är framgångsrika leveranser helt beroende av kommunikation och samarbete mellan individer i arbetslag. Att ägna tid åt att utveckla förmågan att kommunicera och nätverka är därför till stor nytta i företagsvärlden. En annan viktig sak var mina utlandsvistelser under studietiden, till exempel genom Erasmusutbyten. Det var en av mina bästa upplevelser och mer eller mindre tvingade mig att anpassa mig till olika omständigheter.

Vad gillar du mest med ditt jobb?
Det mest spännande är det man inte vet något om, det vill säga att planera för hur vi ska ta oss an framtida utmaningar i en värld som utvecklas snabbt under teknisk påverkan. Bilindustrin utvecklas i en takt som vi knappt kan föreställa oss, och i det sammanhanget är det viktigt att lägga vårt företag i framkant, samtidigt som vi måste fortsätta att vara lönsamma och framgångsrika. Det kräver förstås en hel del eftertanke vad gäller olika produkter, tjänster, affärsområden och övergripande ekonomiska strategier.

Vad gör du om fem–tio år?
Jag vill utforska mitt område upp till den högsta positionen som finansdirektör, kanske inte på huvudbolagsnivå men inom ett av de företag som säljer våra produkter i olika delar av världen. Dessutom älskar jag att dansa, så en dröm är att ha en egen dansstudio samtidigt, eller på något annat sätt i framtiden.

Har du några råd till dem som just är färdiga med sin utbildning och vill komma ut på arbetsmarknaden eller till dem som funderar på vad de ska läsa?
De som funderar tycker jag ska följa sina impulser och intressen – och inte vara rädda för att ändra sig eller utforska olika möjligheter. Var ärlig mot dig själv. Samtidigt är det nog bra att ha en rätt pragmatisk inställning till framtiden. Även om man vill studera sydafrikansk konst under 1200-talet bör man tänka igenom hur man vill använda den kunskapen. En hobby eller ett intresse kan faktiskt omvandlas till ett kul och välbetalt jobb.

De som vill komma ut på arbetsmarknaden (liksom alla, förmodar jag) bör tänka på att envishet, uthållighet och hårt arbete alltid lönar sig. Ibland kan det ta mycket tid att söka jobb, och det kan vara svårt att hålla motivationen uppe, men ge inte upp.

Tatianas bästa karriärtips är:

  • att be om råd
  • alltid fråga efter återkoppling
  • försöka utvecklas
  • vara väl medveten om sina svaga sidor så att man kan kompensera för dem
  • vara aktiv och öppen med att man söker jobb och
  • leta inte alltid efter det perfekta upplägget – ta chansen när den kommer. På så sätt kommer den perfekta chansen att hitta dig.

Fakta: Tatiana Pyshinka

Bild på Tatiana

Kommer från: Ryssland

Examen: Master's Programme in European Affairs (Statsvetenskap) och Master’s Programme in Innovation and Spatial Dynamics (Ekonomisk historia)

Bor nu: Göteborg, Sweden

Nuvarande titel: Sakkunnig finanscontroller (Expert Financial Controller)

Samhällsvetenskap, studier på masternivå

Ekonomihögskolan, studier på masternivå

Gå med i alumninätverket

Alumninätverket är ett professionellt och socialt nätverk för alla som har läst vid Lunds universitet. Genom nätverket kan du lättare behålla dina kontakter från studietiden och utveckla nya. Över 30 000 tidigare studenter har gått med i nätverket – gör det du med!

Mer om alumninätverket

Registrera dig som alumn

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen