Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Anton Spinnars, revisor

”Våga söka jobb!”
Bland 1 700 personer som sökte sommarjobbet som VD för Adecco, så tog ekonomistudenten Anton Spinnars hem vinsten 2013. Sedan gick han tillbaka till studierna en erfarenhet rikare. I dag jobbar han som revisorsassistent.

Anton Spinnars kommer från Sigtuna och studerade företagsekonomi på Ekonomihögskolan 2012-2014. Sommaren 2013 sommarjobbade Anton som koncernchef och VD för Adecco.

Du vann en tävling och fick ett sommarjobb. Berätta hur tävlingen gick till.
I januari 2013 publicerade Adecco en webbplats där jag la ut mitt CV, personliga brev, referenser och annan information om mig själv. Allt som jag la ut poängsattes av Adecco. Under de fyra första veckorna kunde man tävla på webbplatsen. Bland annat duellerade jag mot andra sökande genom att försöka svara snabbast på olika frågor. Efter fyra veckor togs de 200 bästa ut och fick göra ett personlighetstest. Därefter togs de 50 bästa ut till att göra ett logiktest och en videointervju. De 20 bästa därefter fick komma på en djupintervju. Jag gjorde min djupintervju i Malmö och det var väldigt lärorikt och nyttigt för mig, som student, att få komma och göra en djupintervju.

10 personer gick vidare till en tvådagarsfinal i Stockholm. Det avslutande momentet i finalen var att hålla en presentation inför en jury. Jag fick reda på att jag skulle hålla en presentation om CSR och satt därefter ensam i ett rum i 90 minuter och förberedde mig. Då var jag nervös.

Varför tror du att just du vann tävlingen?
Jag trodde hela tiden att jag var rätt person för jobbet. Jag trodde på mig själv som vinnare. Förra året tävlade jag också och kom bland de 50 bästa, men då var jag inte riktigt redo. Det här året satsade jag fullt ut för att vinna. Det gäller att ha rätt inställning och målbild.

Hur kändes det att kastas in i rollen som VD?
Det var spännande. Jag fick en inblick i hur det är att arbeta som VD. Jag ställdes inför beslut som skulle fattas och jag fick ett helhetsperspektiv för hur det fungerar i en sådan stor organisation.

Jag kastades inte in i rollen heller utan två veckor i juni fick jag praktisera på Adecco. Då åkte jag till åtta Adeccokontor runt om i Sverige och fick se hur verksamheten fungerade. Jag togs emot väldigt bra av medarbetarna på kontoren och många var stolta över sommarjobbstävlingen. Redan i juni fick jag tillgång till telefon och dator för att kunna förbereda mig inför sommarjobbet.

Vad gjorde du på sommarjobbet? Hur såg en "vanlig" dag ut?
Upp emot 75 procent av min tid var jag på möten, till en början tillsammans med Adeccos VD Per-Arne Gulbrandsen. Mycket av återstående tid gick åt till förberedelser inför mötena, jag ville vara påläst. Dessutom hade jag fått ett antal uppgifter som skulle göras under månaden och resultatet skulle presenteras i rapport. Dessa uppgifter fick jag redan i juni, vilket innebar att jag hade funderat kring dem i förväg. En gång om dagen bloggade jag på Adeccos facebooksida för studenter om vad som hänt under dagen.

Hade du haft något annat jobb innan VD-jobbet? Vad gjorde du tiden mellan gymnasiet och universitetsstudierna?
Efter gymnasiet arbetade jag på Fritidsresor, först som aktivitetsledare i ett år, därefter som reseledare i ett halvår och slutligen som platschef i ett och ett halvt år. Det var väldigt roligt och lärorikt att vara aktivitetsledare, att få ta ansvar för andras barn och ungdomar. Jag växte som person av den erfarenheten. Senare fick jag, som platschef, bland annat erfarenhet av ledarskap.

Vilka erfarenheter tog du med dig från sommarjobbet som VD?
Jag har framför allt tagit med mig lärdom av organisationslära, planering och möteshantering. Att vara med och leda ett sådant stort maskineri kräver både planering och tålamod. Det är goda lärdomar att ha med sig vidare i livet.

Du fick en lön på 100 000 kronor. Vad gjorde du med pengarna?
Pengarna lät jag vara kvar på banken. Jag tänkte att jag säkert kommer att behöva dem framöver, men det kändes dumt att tjäna dem endast för att spendera dem.

Nu har det gått tre år sen du vann sommarjobbet på Adecco. Vad har du gjort sen dess?
Jag har studerat färdigt sedan sommaren 2014 och det mesta har gått så som jag tänkt mig. Kandidatexamen i ekonomi har lett mig till ett jobb som revisor, via bemmanings- och konsultbranschen. Jag inriktade min uppsats inom ledarskap och fick direkt jobb som konsultchef på Adecco i Helsingborg. Efter närapå ett år tog jag steget vidare till eWork där jag jobbade som som Delivery Manager. eWork jobbar som konsultmäklare och rollen handlade om mycket kontakt med människor. Numera arbetar jag på Finnhammars som revisorsassistent.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet?
1. Om du inte själv tror att du passar för jobbet – hur ska då någon annan tro det?

2. Våga söka jobb, även de jobb som du kanske inte är redo för ännu. Du kommer lära dig mycket av själva rekryteringsprocessen.

3. Öva tester, öva intervjuer. Sök på internet efter tester och intervjuer. Sök till Adeccos tävling bara för att få träna på att göra tester.

Intervjun genomfördes oktober 2013 och uppdaterades med nya uppgifter våren 2016.

Anton Spinnars ser lycklig ut och står färdig att äta en bit tårta.

Namn: Anton Spinnars

Född: 1989

Kommer från: Sigtuna

Utbildning: Kandidatexamen i ekonomi

Sommarjobbstitel: VD och koncernchef

Nuvarande titel: Revisorsassistent

Läs mer om ekonomstudier på Ekonomihögskolans webbplats

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen