Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Jonas Wendt, Lundaekonom

”Jag fick jobb genom mitt engagemang i kåren”
Jonas Wendt började sin tid som Lundastudent som jurist, och slutade som ekonom. Under studietiden hann Jonas med att vara ordförande för kåren Lundaekonomerna, något som han säger att har nytta av även i sitt dagliga arbete som konsult på PwC.

Jonas Wendt var som student aktiv i kåren i flera år. Det som började med ett intresse för novischverksamheten för dem som just börjat plugga i Lund landade till slut i ett rejält kårengagemang. Efter att ha suttit med i olika utskott, varit projektledare och ordförande för olika utskott sökte Jonas slutligen posten som kårordförande för Lundaekonomerna – och fick den.

­– För mig är det roligaste med arbetet att få träffa olika sorters människor. Folk som kommer in här vill göra saker. De är ofta väldigt drivna och påhittiga. Att umgås med sådana människor och se hur de utvecklas från novischer till att de kanske har ett eget projekt, det är jättespännande, säger Jonas.

Rekommenderar andra att engagera sig

Han har nu sedan länge lämnat över posititionen som kårordförande för Lundaekonomerna till sin efterträdare. Men som ordförande arbetade han med att leda styrelsen och vara en representant för kåren i olika sammanhang. Han var med och planerade vad kåren ska sträva efter i framtiden och han fungerade även som ett stöd och bollplank för aktiva inom Lundaekonomerna.

Jonas rekommenderar alla studenter att engagera sig ideellt i något under sin studietid. Han tror dock att kåren till en början kan uppfattas som ett lite tråkigare alternativ än exempelvis nationerna.

– Jag tror att ju längre många kommer i sin utbildning desto mer märker de att kåren har fördelar som de kan ha nytta av. Kåren har mer med vår utbildning att göra. Ju längre du kommit i din utbildning desto mer vill du kanske vara med och påverka den. Jag tror också man har bättre möjligheter att få kontakt med företag i kåren. Nationerna erbjuder istället mer engagemang i nattklubbar och liknande. Så vad man väljer beror ju på vad man är intresserad av.

Faddrar får känsla för kårlivet

Jonas ser många fördelar med att vara med i kåren, förutom praktiska erfarenheter och företagskontakter så har han också fått gå olika utbildningar i till exempel ledarskap och stresshantering. Han fick dessutom sommarjobb genom sitt kårengagemang.

– Jag fick sommarjobb genom en chef som jag hade i uppgift att följa under en dag under ledarskapsutbildningen. Det är en sådan grej som inte hade hänt om jag inte hade varit med i kåren!

När vi sågs förra gången var du kårordförande för Lundaekonomerna. Hur ser du tillbaka på den tiden i dag? Har du haft nytta av något från ditt kårengagemang när du kom ut i yrkeslivet på allvar?
– Jag skulle även vilja påstå att det är tack vare kåren jag idag sitter som konsult på PwC, ett av LundaEkonomernas viktigaste samarbetsföretag. Jag tror det viktigaste jag lärde mig inom Lundaekonomerna som jag har med mig i yrkeslivet är förmågan att interagera med olika människor. Studierna har en tendens att bli väldigt teoretiska medan yrkeslivet handlar väldigt mycket om att just samspela med olika människor, speciellt i rollen som konsult. Så för mig blev kårengagemanget en bra chans att utveckla min sociala sida.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
– Med risk för att låta klyschig har jag inga vanliga dagar. Som konsult spenderar jag väldigt mycket tid ute hos olika kunder och hjälper till med olika saker. Men det som sammanfattar mina dagar är interaktion med människor, något jag gör dagligen. Mycket stor del av mitt arbete handlar om att prata med folk och sätta mig in i deras situation för att på bästa sätt komma med relevanta lösningsförslag.

Vad skulle du vilja ge blivande ekonomistudenter för råd inför val av utbildning och engagemang på fritiden under studietiden?
– Gällande val av utbildning tror jag man ska försöka hitta något man brinner för eller har en passion till. Gillar du inte matte är kanske inte den nationalekonomiska finasmastern något för dig och tycker du att marknadsföring är flummigt bör du inte satsa på brand management. Det låter kanske som en självklarhet, men ibland tror jag att folk väljer inriktning för att polare gör det eller för att det ser bra ut. Men det blir bara fel, hitta istället något du verkligen vill syssla med. Mitt andra råd blir att komplettera plugget med någon form av socialt engagemang inom exempelvis Studentlund (AF, kår, nation). Då får du utmana dig själv på ett annat sätt och lära dig hantera människor, planera, prioritera, utveckla ditt ledarskap och framförallt ha otroligt roligt under tiden. En bättre skola kan man inte få!!

Intervjun genomfördes i april 2012. Uppdaterad med nya faktauppgifter i december 2015.

Fakta: Jonas Wendt

Ekonomistudenten Jonas står utanför Lundaekonomernas gula kårhus och ser in i kameran. Foto.

Född: 1987

Utbildning: Tog civilekonom-examen våren 2013. Arbetade som kårordförande för Lundaekonomerna från hösten 2011 och ungefär ett år framåt.

Jobbar som: Konsult på företaget PwC

Ursprungligen från: Malmö

Bor: I Lund

Läs mer om ekonomstudier på Ekonomihögskolans webbplats

Fakta: Kårer

Vid Lunds universitet finns det flera olika studentkårer. En studentkår består av studenter som studerar ett visst ämne eller ämnesområde. Kåren arbetar med utbildningsbevakning för att se till att utbildningen och studiemiljön håller hög kvalitet. Därför finns studenter från kåren representerade på alla nivåer på universitetet, från programråd till universitetsstyrelsen och ger där förslag på förändringar och förbättringar. Kåren arbetar också för bättre villkor för studenterna i olika frågor i kommunen, regionen och i landet. Kåren jobbar även med att visa upp den framtida arbetsmarknaden för studenterna och att få studenterna att komma i kontakt med olika företag och organisationer under sin utbildning.

Du behöver inte vara medlem i kåren. Det har tidigare varit obligatoriskt att vara medlem i såväl kår som nation, men numera väljer varje student själv om man vill vara med. I Lund samlas de flesta kårerna i samarbetsorganisationen Studentlund, men alla kårer är inte med.

Namnet skvallrar ofta om vilken kår du tillhör, är du naturvetare hör du till Naturvetarkåren, är du samhällsvetare tillhör du Samhällsvetarkåren och så vidare.

Läs mer om kårer och nationer

Källa: Studentlund.se

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen