Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Komikern: David Batra

”Jag ville absolut inte jobba med siffror”
Född och uppvuxen i Lund var valet av studieort inte svårt för David Batra. Hans väg till att bli komiker, manusförfattare och skådespelare var däremot något krokigare. Den gick genom en civilekonomexamen och studier i marknadsföring. Och så de där sista åren under studierna, när han började uppträda som ståuppkomiker.

Vad jobbar du med?

– Jag är komiker, manusförfattare, skådespelare och föreläsare.

Varför valde du Lunds universitet?

– Det blev Lunds universitet för att jag är född och uppväxt i Lund. Jag läste först någon kurs bara för skojs skull i väntan på att jag skulle in i lumpen. Men det var under en period när de lade ner alla regementen, så jag fick välja om jag ville göra lumpen eller inte. Och sen hade jag fixat bostad och nästan alla kompisar från gymnasiet stannade kvar och pluggade i Lund, så jag stannade också kvar.

Vad har du läst?

– Jag läste till civilekonom, 180 poäng, och tog en magister i marknadsföring 1997 med inriktning på varumärken. Jag var egentligen inte alls intresserad av ekonomi, men marknadsföring däremot var det mest kreativa jag kunde tänka mig, om man inte skulle jobba med konst. Men jag var säker på att jag absolut inte ville jobba med siffror.

Har du läst på andra håll än i Lund?

– Jag har också läst rättssociologi, mest för skojs skull. Sen var jag även på utbyte i ett år på Slippery Rock University, Pennsylvania, USA, där jag läste marknadsföring.

Hur såg ditt studentliv ut?

– Under studenttiden sände jag studentradio på ekonomernas radiokanal, jag var programledare och reporter och gjorde bland annat reportage på arbetsmarknadsdagarna. Sedan var jag med och startade Student TV och jobbade där i två år. Jag var också lite aktiv i Lunds nation, var med och ordnade luncher bland annat.

Vad är det – förutom studierna – som lett dig till det arbete du har i dag?

– De sista åren som jag pluggade så uppträdde jag också som ståuppkomiker. Det började med att jag var med i en tävling på Hotell Kramer i Malmö. Jag hade ingen aning om vad jag gjorde, hade bara en känsla av att det kanske skulle kunna funka. Och jag vann faktiskt den tävlingen.

När jag först flyttade till Stockhom jobbade jag lite åt ett reklambolag som heter Universum med sajten Campus.net, men det fungerade inte i längden att ha ett vanligt dagjobb när jag uppträdde så mycket.

Eventuella tips till den som vill börja läsa på universitetet?

– Klara tentorna och undvik könssjukdomar.

Fakta: David Batra

Komikern David Batra står i en gul miljö och håller handen vid skjortkragen. Foto.

Foto: Rebecca Martyn

Kommer från: Lund

Bor: Stockholm

Utbildning: Civilekonomexamen från Lunds universitet

Jobbar som: Komiker, författare, skådespelare och föreläsare. Känd som ståuppare och som en av skådisarna i tv-serien "Kvarteret Skatan".

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen