Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Martin Ganslandt, entreprenör

”Sitt inte och vänta på en revolutionerande idé”
Martin Ganslandt är ägare och VD för Humanus Dental AB som säljer avancerade förbrukningsvaror och komponenter, främst till dentalbranschen. Efter några år som fast anställd tog han steget och startade eget.

Visste du att du ville bli entreprenör när du sökte till Lunds universitet?
Jag har alltid haft en entreprenörsdröm men satsade vid den tiden i mitt liv på att ge mig in i finansvärlden och läste därmed ekonomprogrammet med inriktning på finansiering. Men ekonomprogrammet är ju en bra bas som kan ge inträdesbiljett till många olika karriärer.

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
Via platsannons från en rekryteringsfirma.

Har du haft nytta av de kontakter du skapade under dina utbildningsår (kursare, lärare…)?
Några av mina kursare men även personer jag träffat i studentvärlden från andra inriktningar är mina bästa vänner och har även varit fantastiska stöd i mitt professionella yrkesliv. Det är härligt att ha tillgång till bollplank som har olika perspektiv.  

Berätta i korthet om hur du gick till väga för att starta eget!
Det viktigaste är att inte sitta och vänta på att en revolutionerande idé ska uppenbara sig. Välj ett område som du kan och tycker om. Hårt arbete och fokus på att överträffa kundens förväntningar räcker oftast mycket långt. Sedan utvecklar du affären efter hand. Insikterna till utveckling kommer automatiskt när du har varit igång ett tag.

Tog du hjälp av någon organisation under uppstarten?
Jag satt i inkubatorn på Medeon Science Park i nästan två år och där fick jag förutom allt det praktiska med exempelvis kontorsplats även konkret rådgivning av erfarna konsulter och tillgång till ett nätverk av andra företagare och samarbetspartners till Medeon.

Beskriv en dag på jobbet
Jag är inne på kontoret på Medeon Science Park i Malmö kanske halva dagen. Resten av tiden försöker jag tillbringa ute hos kunder. Det är inte bara försäljningsarbete utan också mycket relationsskapande – att vara en del av deras kliniska och affärsmässiga vardag.

Hur kändes det i början när du tog steget och lämnade ditt fasta jobb?
Jag var nervös. Speciellt inför att lämna ett välbetalt och fritt jobb. Jag fick tjänstledigt i sex månader vilket mildrade lite av stressen och under denna tid hann jag känna att det fanns möjligheter – vilket gjorde att jag tog språnget fullt ut.

Vad är det bästa med att vara sin egen chef?
Att kunna gå igång direkt med ett projekt som man fastnat för. Att kunna bestämma riktningen för organisationen man arbetar i och att kunna göra detta bums! Jag har aldrig arbetat så här mycket som nu, men jag har heller aldrig haft så här roligt.

Har du några tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet?
Om du har en valmöjlighet, prioritera jobb som du tror att du kommer att trivas med, snarare än på prestigefyllda arbetsplatser och gärna på mindre företag eller enheter där du med tiden kan spela en större roll.

Porträttbild på Martin Ganslandt i svartvitt

Namn: Martin Ganslandt

Född: 1978

Kommer från: Trelleborg

Utbildning:  Ekonomprogrammet 1997–2001

Bor nu: Gislövs läge, Skåne

Jobbar som: Egen företagare, VD

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen