Mattias Pettersson, Business Development Manager

”Känn ingen stress att hitta rätt jobb direkt!”
Efter utbyte på University of California fick Mattias genom kontakter en praktikplats på Cuponation. Det blev startskottet på karriären. I dag jobbar han som Business Development Manager på samma företag.

Cuponation är ett e-commerce-företag som sysslar med att samla rabattkoder på nätet över hela världen. Mattias jobbar på Tysklandskontoret.

Vad läste du när du studerade vid Lunds universitet?
Jag läste ekonomie kandidatprogrammet med inriktning inom Strategic Management på Ekonomihögskolan.

Vad jobbar du med i dag?
Jag jobbar på Cuponation som Business Development Manager.

Visste du vad du ville bli när du sökte till universitetet?
Haha, nä, jag vet nog fortfarande inte vad jag vill bli när jag blir “vuxen”. Som med mycket, så halkar man in på en bana på ett bananskal. Jag har haft väldigt tur med mina bananskal och just nu gillar jag verkligen det jag gör!

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
Jag var på utbyte på University of California genom Lunds universitet – rekommenderar verkligen detta utbyte. Där träffade jag en norsk kille som hade gjort ett internship på Cuponation. Han talade gott om företaget och därför sökte jag mig dit och fick så småningom jobbet som Business Development Manager.

Hur ser en dag på jobbet ut för dig?
Oj, det är en fråga som är väldigt svår att svara på. Eftersom det är ett start up-företag så har man varierande arbetsuppgifter. Som Business Development Manager så ska du fokusera på de aktiviteter som ger ditt företag tillväxt, men det är inte ett nio till fem-jobb. Det är längre och fler arbetstimmar, men man har ett större ansvar.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
De varieranade uppgifterna och det stora ansvaret samt miljön. Medelåldern är runt 25 år och alla är extremt driftiga. Det är även ett extremt internationellt företag där diverse kulturer blandas vilket jag verkligen gillar. Hade jag kommit till ett tyskt företag där alla redan hade ett liv utanför jobbet hade mitt sociala liv sett väldigt mycket dystrare ut.

Vad gör du om fem till tio år?.
Jag har nog hamnat i en branch där det är väldigt svårt att förutsäga vad jag gör om fem till tio år. Jag strävar efter att fortfarande arbeta på en plats där jag utvecklas varje dag – precis som jag gör i mitt jobb i dag. Det jag vet är att jag alltid kommer vilja arbeta i team där man tillsammans uppnår mål. E-handel är ett område som jag tycker är extremt intressant så inte helt otroligt att jag fortfarande arbetar inom detta område.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet eller studenter som ska välja väg?
Bredda dina vyer! På företagsmässorna i Lund ser du endast ett fåtal företag. Eftersom de tar så mycket plats kändes det för mig som om det var det enda spåret som var möjlig att ta. Jag säger absolut inte att det är fel att söka sig till dessa företag, men känn inte att det är ett misslyckande eller ett måste att arbeta på dessa företag. Jag hade exempelvis aldrig fått uppleva att arbeta utomlands så tidigt som jag har fått nu, ifall jag inte hade tittat bortom företagen man ser i Lund.

Och har du panik över att du inte vet vad du vill göra efter din utbildning? Du är långt ifrån ensam även om det kanske inte är något många pratar om. Som det ser ut just nu så kommer vi antagligen arbeta till vi är 75 år gamla, så känn ingen stress att hitta rätt jobb direkt!

Porträtt Mattias Pettersson

Namn: Mattias Persson