Adin, systemvetenskapligt kandiadatprogram - design av informationssystem

Adin följde sitt hjärta och tänkte inte på arbetsmarknadens statistik när han skulle välja universitetsutbildning. Han har ett stort intresse för både teknik och människor och vill i framtiden arbeta med att förbättra och underlätta människors vardag.

Adin står ute i Lundagård med ett stort leende.

Hur gick du tillväga när du valde studier?
Jag följde hjärtat och tänkte inte på arbetsmarknadens statistik. Jag har ett intresse för både teknik och människor och Lund har alltid varit det enda alternativet för mig.

Upplevde du att det var någon skillnad mot när du gick på gymnasiet? Vad i så fall?
Friheten som student. Det gäller att kunna ha en balans mellan plugg och studentliv. En annan sak är vikten och betoningen på studieteknik. På universitetet är det jätteviktigt att lägga tid på studieteknik.

Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
Det roligaste med min utbildning är att institutionen ger dig verklighetsförankrade fall som företag gått igenom, som man i sin tur får lösa tillsammans med sina grupper. Något som också lockade mig var möjligheten att få vara kreativ, man designar hemsidor och applikationer och får möjligheten att spara dessa projekt i en egen skräddarsydd portfolio som man kan visa arbetsgivare senare vid intervjuer.

Vad har varit tuffast?
Rent personligt har det varit tufft att skilja studietid från privatliv. Det handlar mycket om nöjen och att umgås. Jag kan känna att jag har varit lite rädd att missa olika sociala sammanhang. Nu jobbar jag på att säga nej och istället fokusera på mig själv och mina studier.

Skulle du göra något annorlunda i dag, om du var ny student nu, men med den kunskap du har nu?
Jag skulle ha fokuserat mer på mig själv och studierna. Inte ställt upp på allt. Går inte allt helt perfekt så är det inte hela världen. Jag är mer avslappnad nu än när jag var 18 år.

Hur hittade du din bostad?
Jag stod i AF bostäders kö i ett år för att få ett så bra könummer som möjligt. Eftersom jag är väldigt sällskapssjuk var jag lite rädd för att flytta hemifrån och hamna ensam i en lägenhet eller i en korridor med människor som jag kanske inte skulle passa ihop med. Därför avvaktade jag hellre ett år så att mina vänner och jag fick möjlighet att hyra en 4: a av AF bostäder.

Vad gör du på fritiden?
Jag tycker om utomhusträning, såsom löpning och promenader. Att fotografera, spela tv-spel och läsa böcker (helst självbiografier och faktaböcker) gillar jag.

Hur ser en vanlig dag ut? Hur är studierna upplagda?
Det är mycket fritid och mycket grupparbeten med många verklighetsförankrade projekt. Grupperna träffas antingen i skolan eller hemma eller på någon annan trevlig plats och studerar tillsammans. På kvällarna försöker jag hinna med att träna.

Har du något råd till blivande studenter, kring hur de bör tänka kring studier och sin framtid?
Först och främst: lyssna inte på andra, inte heller på dina vänner eller din familj. Välj något du brinner för. Det finns alltid jobb om du väljer något du älskar, för då blir du duktig på det. Väljer du efter ditt verkliga intresse så slipper du hoppa av studierna och du slipper den vardagsstress och psykiska ohälsa det kan leda till att inte få göra det du egentligen vill.

Vad siktar du på att jobba med?
Människor, jag vill göra något för människor. Kanske underlätta människors vardag genom tekniska lösningar eller kanske utveckla verksamheter genom att förbättra arbetsmiljön.

Fakta: Adin

Född: 22 år

Kommer från: Trelleborg

Bor: Lund