Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Systemvetaren: Johan Elmqvist

"IT-världen i Skåne är väldigt liten…"
Johan Elmqvist arbetar med ”Master Data” på ett företag i Lund och trivs utmärkt. Han är född och uppvuxen i Lund och det var självklart för honom att han skulle läsa vidare efter gymnasiet. Hans föräldrar och mor- och farföräldrar är akademiker, så man kan säga att han har det i blodet. När han var 19 år ville han bli vuxen och valde därför juristutbildningen.

Vad har du studerat?
Jag studerade mellan 1991 och 2000. Först läste jag tre år på juristutbildningen, men tyckte efter ett antal år att det inte verkade så roligt att arbeta som jurist. Eftersom jag hade ett intresse för teknik sökte jag mig till LTH och kom in på elektrocivilingenjörsprogrammet. Efter ett år där kände jag att matten tog för stor plats eftersom just det ämnet inte var ett prioriterat intresse för mig. Jag började fundera på vad jag istället kunde läsa som skulle passa mig bättre. En blandning av samhälle och teknik önskade jag mig och valet föll på systemvetarprogrammet som var ganska nytt på den tiden. Efter fyra år tog jag min examen. Det sista året läste jag i Aberdeen i Skottland som erasmusstudent och det var där jag träffade min fru.

Förstod du vad du kunde jobba med, efter avslutad utbildning, när du påbörjade din utbildning?
Nej, en kompis raljerade över att jag ville jobba med det som för tillfället gick på TV (Lagens änglar, MacGyver, Top Gun med mera).

Visste du vad du ville bli när du sökte till Lunds universitet?
Jag var 19 år när jag kom in på juristutbildningen. Jag ville bli ”färdig”, ”vuxen” och var influerad av Lagens Änglar och tyckte att jurist var ett statusjobb. Idag kan jag säga att jag inte visste vad jag ville bli.

Har du fortfarande kontakt med dina kursare?
Mina systemvetarkursare har jag kontakt med, en handfull säkert. Vi lagar bland annat mat tillsammans ibland. Jag är dessutom kollega med två av dem. IT-världen i Skåne är väldigt liten. Det kan vara bra att tänka på, det är ingen bra idé att förolämpa någon…

Har du haft nytta av dina kontakter från åren som student?
De har haft nytta av mig. Dessutom tycker jag att bra vänner i sig är nytta.

Är du med i alumninätverket?
Jag är med i ett informatiksnätverk på Ekonomihögskolan, men kommer nu gå med i universitetets alumninätverk också.

Vad gör du idag på jobbet?
Jag jobbar med Master Data.

Hur har du haft nytta av din utbildning?
När jag var nyexaminerad och kom ut i arbetslivet var det framför allt programmering som jag hade nytta av. Projektmetodik har jag lärt mig allt eftersom. Att ha ”användaren” i tänket lärde jag mig på utbildningen och det är väldigt viktigt när jag till exempel programmerar. Kunskaper om gruppdynamik och hur det är att arbeta i projekt var andra saker som utbildningen gav mig och som jag haft nytta av.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
För inte så länge sedan bytte jag jobb och insåg direkt att jag saknade mitt förra jobb. När det senare blev en öppning där sökte jag mig tillbaka. Det jag saknade var inte mina arbetsuppgifter utan mina kollegor och vår kamratskap. Att ha bra kollegor och att ha roligt på jobbet är otroligt viktigt. För övrigt trivs jag med att utveckla, använda mitt analytiska tänkande och ha kundkontakt.

Vad gör du om fem år?
Jag är kanske kvar eller så har jag kommit på en riktigt bra app och startat eget.

Om du skulle välja utbildning idag, hade du valt samma?
Utan tvekan hade jag valt systemvetarprogrammet igen.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet?

  • Gå på arbetsmarknadsdagarna som är på universitetet. Det var faktiskt på juristernas arbetsmarknadsdag som jag insåg att jag inte ville bli jurist!
  • Arbeta inom något företag eller organisation som hyr ut studentmedarbetare.
  • När du ska skriva din uppsats eller göra ditt ex-jobb välj då ett företag som du vill jobba på. Du knyter bra kontakter när du är på företaget och du får möjlighet att visa upp dig. På företaget där jag arbetar, Syncron, har vi rekryterat många som har gjort sitt ex-jobb här.


Anekdot om Johan: Johans farfar hette Rune Elmqvist och han uppfann Pacemakern (missade dock att ta patent…) och Mingografen (bläckstråleskrivaren). Rune läste till läkare i Lund, men enda gången han använde sina läkarkunskaper var när han hjälpte sin fru som bröt armen på deras bröllopsresa.

Intervjun genomfördes maj 2013.
 

Johan Elmqvist står utomhus i solen.

Namn: Johan Elmqvist

Kommer från: Lund

Jobbar som: Product Manager och sysslar med Master Data

Utbildning: Tre år på juristutbildningen, ett år på elektrocivilingenjörsprogrammet och slutligen fyra år på systemvetarprogrammet. Sista året på systemvetarprogrammet läste han, som utbytesstudent, i Aberdeen i Skottland.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen