Ekonomisk historia: Teknologisk och social utveckling - Historiska erfarenheter och framtida utmaningar
Kurs 7.5 högskolepoäng
Beskrivning
Nya uppfinningar har drastiskt förändrat världen vi lever i. Idag ställs nya frågor kring hur teknologisk förändring kommer att förändra ekonomin, arbetslivet och samhällets organisering. Teknologisk innovation är också en viktig förutsättning för att svara på några av den moderna tidens mest pressande samhällsutmaningar, exempelvis miljöförändringen.
För att förstå den nutida och framtida utvecklingen krävs ett historiskt perspektiv. Denna kurs ger en översikt av kunskapens och den teknologiska förändringens ekonomiska historia med fokus på att förstå vilka drivkrafter som format nya teknologiers utveckling och hur teknologisk utveckling påverkat samhälle, ekonomisk tillväxt, levnadsstandard, mänsklig miljöpåverkan, regional utveckling och genusrelationer.
Kursen sätter fokus på hur ny kunskap och nya teknologier uppkommit för att lösa problem genom vetenskapliga framsteg men också hur teknologisk utveckling orsakat svåra obalanser i samhället. Särskild vikt läggs vid hur tekniska och vetenskapliga framsteg bidragit till strukturomvandling i modern tid och hur ingenjörens och vetenskapens betydelse förändrats i industrisamhället. Utvecklingen av ett flertal teknologier, t.ex. elbilen och mikroelektroniken studeras närmare. Kursen diskuterar också innovationsbegreppets historia och ger också en idéhistorisk översikt av ekonomiska teorier om innovations- och teknologiska system.
Kursplan
Öppnas för anmälan
2024-09-16
Kontakt
Ekonomisk-historiska institutionen
Besöksadress
Scheelevägen 15B, Alfa 1, 223 63 Lund
Postadress
Box 7080, 220 07 Lund
+46 46 222 74 75
Håkan Lobell
Studievägledare
+46 46 222 74 85
hakan [dot] lobell [at] ekh [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2025
Dagtid Lund, deltid 50%
På svenska
Studieperiod
24 mars 2025 - 8 juni 2025
Ansökan
Öppnas för anmälningar 2024-09-16
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Ekonomisk historia: Teknologisk och social utveckling - Historiska erfarenheter och framtida utmaningar är 15 000 SEK.