Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Företagsekonomi: Kandidatkurs i redovisning

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Redovisning är en förutsättning för att såväl företag som kapitalmarknader i stort ska fungera, och därmed för den ekonomi och välfärd som vi känner. Utan fungerande kapitalförsörjning bryter samhällsekonomin samman. Redovisning är med andra ord nödvändig för att trygga denna. Redovisning inte bara avspeglar företags och hela sektorers ekonomi, vilket den syftar till. Den är en del av ekonomin och kan leda till att kriser förhindras, eller i värsta fall skapas. Redovisning är nödvändig för ansvarsutkrävande av individer och institutioner, men också för att det ska vara möjligt att styra resurser inom ett företag.

På kandidatkursen i redovisning tar vi oss an ämnet i fyra block.

  • I det första blocket fokuserar vi på ekonomistyrning, dvs. planering, koordinering, delegering och utvärdering av företagets aktiviteter. Exempel på verktyg som studeras är prestationsmått, internpriser och incitamentsprogram.
  • Därefter studerar vi hur man löser komplicerade redovisningsproblem inom ramen för ett specifikt regelverk. Vi arbetar med IFRS (International Financial Reporting Standards).
  • I det tredje blocket behandlas koncernredovisning. Här prövas förmågan att förstå redovisning som ett logiskt system.
  • Avslutningsvis läser vi redovisningsteori. Vi ställer frågor som: varför tar företagsledningar vissa beslut om vilken redovisning som ska lämnas, behövs redovisningsregler, om och på vilket sätt reagerar kapitalmarknader på redovisningsinformation? Även ämnet revision berörs.

Redovisning är en inriktning för dig som ser en framtid som ekonomichef, redovisningschef, controller, revisor, analytiker, managementkonsult och utredare. Det finns även intressanta möjligheter att arbeta i myndigheter som Skatteverket, Finansinspektionen, Ekobrottsmyndigheten m.fl. Redovisning ger en bra grund att stå på oavsett vilken yrkesroll du tar dig an, eftersom kunskaper om redovisning hjälper dig att förstå vad en verksamhet presterar i ekonomiska termer, varför prestationer ser ut som de gör och om verksamheten är finansiellt stabil.

 

Kursen ges på svenska.

Niklas Sandell är kursansvarig för kandidatkursen i redovisning: https://fek.lu.se/utbildning/Larar-och-studentportratt/traffa-vara-lara…

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Företagsekonomiska institutionen

Besöksadress
Tycho Brahes väg 1, 223 63 Lund

Postadress
Box 7080, 220 07 Lund

http://www.fek.lu.se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs en avslutad och godkänd kurs i företagsekonomi på 1-30 HP samt att studenten har varit registrerad och följt undervisningen i företagsekonomi på 31-60 poängsnivå.

 

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 20%, Högskoleprov 10% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 70%.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2022

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

29 augusti 2022 - 30 oktober 2022

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2022
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)20,10
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-
Högskoleprovet (HP)-

Totalt antal antagna

Höstterminen 2022 - 5 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Vårterminen 2023

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

16 januari 2023 - 21 mars 2023

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Företagsekonomi: Kandidatkurs i redovisning är 25 000 SEK.