Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fysik: Atom- och molekylspektroskopi

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Syftet med kursen är att ge kunskaper i modern atom- och molekylspektroskopi och dess praktiska tillämpningar. Speciellt betonas laserspektroskopiska metoder. Kursen ger en översikt av atomär och molekylär struktur, strålnings- och spridningsprocesser (Rayleigh-, Raman- och Mie-spridning), spektroskopi av inre elektroner (Röntgen- och fotoelektronspektroskopi), synkrotronstrålning, optisk spektroskopi, resonansmetoder, avstämbara lasrar, laserspektroskopi samt laserspektroskopiska tillämpningar. Bland de senare diskuteras främst: fjärranalys av luft- och vattenföroreningar, förbrännings- och reaktionsdiagnostik, laserstyrda kemiska reaktioner och medicinska tillämpningar.

Kursen innehåller flera laboratoriebesök och demonstrationer: Synkrotronstrålning vid MAX laboratoriet, femtosekundspektroskopi, laserradar, koherent Ramanspektroskopi för förbränningsdiagnostik och astrofysikaliska tillämpningar.

Tre laborationer, i grupper om 4 studenter med en kvalificerad handledare, ingår: Fourier-transformspektroskopi av molekyler, Nivåkorsningsspektroskopi, Dopplerfri mättnads-spektroskopi.

Undervisningsspråk

Kursen ges på engelska.

Litteratur

Atomic and Molecular Spectroscopy – Basic Aspects and Practical Applications, S. Svanberg. 4th edition (Springer Verlag, Heidelberg 2004).

Mer om utbildningen hittar du på https://www.fysik.lu.se

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Grundutbildning i fysik inom naturvetenskapliga fakulteten

Besöksadress
Sölvegatan 14 C, 223 62 Lund

Postadress
Box 118, 221 00 Lund

+46 46 222 77 21

http://fysik.lu.se

Mathieu Gisselbrecht

Studievägledare

mathieu [dot] gisselbrecht [at] sljus [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Fysik 3: Modern fysik (FYSA31) eller motsvarande. Engelska 6/Engelska B

Urval

Platserna fördelas enligt: Akademiska meriter (APAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2021

Dagtid Lund, deltid 50%

På engelska

Studieperiod

30 augusti 2021 - 29 oktober 2021

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2021
Akademiska poäng på avancerad nivå (APAV)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2021 - 7 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Fysik: Atom- och molekylspektroskopi är 18 125 SEK.