Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Geologi: Sediment, landformer och strukturer

Kurs 15 högskolepoäng

Ett områdes geologiska uppbyggnad och utseende styrs av vilka geologiska processer som har verkat. Geologiska processer styr också vilka resurser och risker som finns på en viss plats och hur man bör hantera dem. Den här kursen ger dig kunskap och redskap som hjälper dig att beskriva och tolka olika geologiska områden utifrån berggrundens uppbyggnad (strukturgeologi), sedimentlagerföljder (sedimentologi) och landformer (geomorfologi). Du utökar också dina kunskaper om egenskaper hos olika geologiska material.

Kursen består av två delkurser. Den första ger dig grundläggande kunskaper om sedimentationsmiljöer och landformer bildade genom processer som verkar på Jorden. Vi studerar olika kontinentala och marina miljöer, t.ex. vulkaner, förkastningszoner, sluttningar, floder, öknar, kuster, grund- och djuphav, samt karaktäristiska sedimentlagerföljder och landformer som förekommer där. Du får därmed kunskap som i förlängningen kan användas för bl.a. klimatrekonstruktion, kartläggning av resurser som sand, grundvatten eller olja, riskbedömning i samband med föroreningsspridning eller naturolyckor och val av geologiska material för olika användningar i samhället. Du kommer att tillämpa dina nya kunskaper praktiskt genom arbete med lösa jordarter och med sedimentbergarter i fält och i laboratorium.

Den andra delkursen ger dig grundläggande principer för hur geologiska material deformeras och hur olika spröda och plastiska deformationsstrukturer bildas. Deformation finns i de flesta geologiska system och har stor påverkan på bergets uppbyggnad och mekaniska egenskaper, och därmed hur vi bör hantera det, exempelvis vid tunnelbyggen, avfallsförvar eller ballastuttag. Vad sker när berggrunden utsätts för deformation i olika miljöer, t.ex. i bergskedjor eller förkastningszoner? Hur identifierar vi strukturer i fält och hur hänger de samman i stor skala? Du kommer att få träna dig i att beskriva och mäta strukturer i fält och att tolka hur de har bildats. Du kommer att få en inblick i strukturer i olika storskaliga tektoniska system, samt en introduktion till geologiska kartor där du tränar dig i att projicera hur geologiska strukturer fortsätter under ytan.

Under kursens gång kommer du också att få utbildning och träning i kommunikation i olika sammanhang, innefattande bl.a. bildkommunikation och argumentationsteknik.

Mer om utbildningen hittar du på http://www.geologi.lu.se/utbildning/hela-kursutbudet/geob23

Kontakt

Geologiska institutionen
Sölvegatan 12, 223 62 Lund
Sölvegatan 12, 223 62 Lund
+46 46 222 78 65

Karl Ljung

Studievägledare

karl [dot] ljung [at] geol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt GEOA01 Planeten Jorden - en introduktion, 15 hp, GEOA81 Berg, jord och vatten i ett miljöperspektiv, 15 hp, eller motsvarande kunskaper.

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 34 %, Högskoleprov: 34 %, Akademiska meriter (APGR): 32 %.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Vårterminen 2020

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

24 mars 2020 - 7 juni 2020

Öppnas för anmälan 16 september 2019

Senaste antagningspoäng

UrvalsgrupperVT 2019

Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*

Gymnasiebetyg med komplettering (BII)-

Högskoleprovet (HP)*

Akademiska poäng på grundnivå (APGR)-

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Antagna studenter totalt

Vårterminen 201911 st

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Geologi: Sediment, landformer och strukturer är 36 250 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen