Kvartärgeologi: Glacial sedimentologi - processer, sediment och landformssystem
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Hur formades det svenska landskapet? Eftersom Skandinavien varit centrum för upprepade nedisningar har inlandsisarnas nedbrytande och uppbyggande krafter varit av avgörande betydelse för skapandet av det landskap som vi varje dag ser runt om oss. De flesta av de jordarter och landformer som bygger upp det svenska landskapet är mer eller mindre direkt bildade av landisar eller inlandsisens smältvatten, eller avsatta i issjöar eller ishav. På den här kursen startar vi med isen; vi åker på fältkurs till Hardangerjökulen i Norge och går framför glaciären och uppe på glaciären, och med lite tur en bit under. Vi lär oss hur en glaciär fungerar, var smältvattnet bildas och vart det tar vägen samt hur olika sediment och landformer bildas. Hemma i Lund blir det sedan en rad föreläsningar och övningar, varvade med fältundersökningar och laborationer, kartanalyser och flygbildstolkningar, allt för att i slutändan leda fram till att ni skall bli ena hejare på att förstå just hur inlandsisarna format det svenska landskapet!
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Geologiska institutionen
Besöksadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund
Postadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund
+46 46 222 78 65
Karl Ljung
Studievägledare
karl [dot] ljung [at] geol [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Minst 90 hp geologi inkluderande kurser motsvarande GEOB21 Geologi: Livets utveckling och jordens klimat, 15 hp, GEOB22 Geologi: Mineral och bergarter, 15 hp, GEOB23 Geologi: Sediment, landformer och strukturer, 15 hp, GEOB24 Geologi: Från istid till nutid och Sveriges regionalgeologi, 15 hp och GEOB25, Geologi i samhället, 15 hp. Engelska 6/Engelska B.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2023
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
28 augusti 2023 - 26 oktober 2023
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2023 |
---|
Totalt antal antagna
Höstterminen 2023 - 3 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Kvartärgeologi: Glacial sedimentologi - processer, sediment och landformssystem är 38 750 SEK.