Kvartärgeologi: Kvartär klimat- och glaciationshistoria

Kurs 15 högskolepoäng

Varför började jorden präglas av återkommande nedisningar under de senaste årmiljonerna och hur många gånger har vi egentligen haft istider? Hur mycket och hur snabbt har klimatet varierat, vilka mekanismer ligger bakom de stora klimatförändringarna och hur vet vi det? Hur har landskapet, vegetationen och människans utveckling påverkats av nedisningarna? Hur påverkar vi klimatsystemet idag, hur kan framtidens klimat komma att se ut och när kommer nästa istid? Svaren på dessa och många andra frågor får du om du läser den här kursen som sammanfattar de mest aktuella forskningsrönen inom kvartärgeologin. Kursen inleds med en serie föreläsningar varvat med egna litteraturstudier och diskussionsseminarier samt kortare exkursioner i Skåne och Danmark. Därefter följer drygt två veckor som ägnas åt en skriftlig arbetsuppgift med anknytning till klimat- och glaciationsutvecklingen under någon tidsperiod eller i någon specifik del av världen, följt av muntlig redovisning av rapporten. Kursen avslutas med en spännande exkursion genom södra Sverige upp till fjällen då vi tittar närmare på spåren efter istiderna. Kursen ges på engelska och särskild uppmärksamhet ägnas åt träning i att inhämta information från vetenskapliga primärpublikationer samt muntlig och skriftlig kommunikation på engelska.

Mer om utbildningen hittar du på http://www.geologi.lu.se/utbildning/hela-kursutbudet/geon07

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Geologiska institutionen

Besöksadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund

Postadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund

+46 46 222 78 65

http://geologi.lu.se/

Karl Ljung

Studievägledare

karl [dot] ljung [at] geol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Minst 90 hp geologi inkluderande GEOB21-GEOB25 eller GEOB01-GEOB04 samt GEON05 och GEON06 eller motsvarande. Engelska 6/Engelska B

Urval

Platserna fördelas enligt: Akademiska meriter (APAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2021

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

24 mars 2021 - 6 juni 2021

Ansökan

Sista ansökningsdag 2020-10-15

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Kvartärgeologi: Kvartär klimat- och glaciationshistoria är 36 250 SEK.