Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Linda de Maré, arkivarie

”Jag visar vad som behöver sparas och vad som faktiskt bara kan slängas”
Linda trivs med sitt arbete som arkivarie i en offentlig förvaltning. Hon gör skolbesök, hon informerar och kartlägger, hon arbetar strategiskt och stöttande.

Vad läste du när du studerade vid Lunds universitet?
Med fristående kurser byggde jag en kandidatexamen med bokhistoria och retorik i grunden. Jag har även en masterexamen i ABM (Arkivvetenskap, Biblioteks- och informationsvetenskap respektive Museologi). Min inriktning är arkivvetenskap.

Visste du vad du ville bli när du sökte till universitetet?
Nej, jag visste inte vad jag ville bli, utan valde att läsa två terminer retorik. Detta för att jag tänkte att retorik skulle jag ha användning av i vilket yrke som helst. Därefter blev min plan att utbilda mig till bibliotekarie. Sedan när jag väl kommit in på ABM, valde jag ändå arkivvetenskap som inriktning. Det täckte in mer av mitt totala intresse.

Under din sista termin jobbade du som studentmedarbetare. Vad innebar det?
Under min sista termin fick jag jobb som studentmedarbetare i Malmö stad. Jag fick möjlighet att praktiskt testa mina teoretiska kunskaper. Jag jobbade två dagar i veckan i Miljöförvaltningens arkiv, samtidigt som jag skrev min masteruppsats. Det gav mig viktig praktisk erfarenhet.

Vad jobbar du med i dag?
Jag ser till att allmänna handlingar bevaras på rätt sätt ur ett förvaltningsrättsligt perspektiv. Självklart tar jag även hänsyn till den kulturarvshistoriska aspekten. En handling kan till exempel vara en elevs slutbetyg, en skolskjutsansökan eller ett anställningsavtal. Jag arbetar nära rektorer och skoladministratörer. Jag informerar och kartlägger. Jag arbetar mer strategiskt och stöttande än med de direkta handlingarna.

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
Under tiden jag skrev min masteruppsats skickade jag in spontanansökningar till olika arbetsgivare. Det ledde till att jag fick en tillfällig tjänst under några månader vid Landskrona arkiv. Jag fortsatte söka utannonserade tjänster och fick på så vis min nuvarande tjänst som arkivarie vid grundskoleförvaltningen i Malmö stad.

Hur ser en dag på jobbet ut för dig?
Det kan se väldigt olika ut, från dag till dag. Tidigare idag hade jag ett möte rörande att förbättra dokumenthanteringen vid förvaltningen. Vilka handlingar ska hanteras på vilket sätt? Att strategiskt försöka hitta bra sätt att använda befintliga e-arkiveringssystem. 

Jag gör ofta skolbesök och tittar på deras arkiv och i deras pärmar tillsammans med rektorerna. Jag visar vad som behöver sparas och vad som faktiskt bara kan slängas. Det brukar kännas väldigt skönt att kunna göra sig av med en massa papper.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Jag trivs med att komma ut i verksamheterna och se hur de jobbar. Det finns ofta en tendens att spara på mer än vad man behöver. Det är väldigt givande att tömma och hjälpa dem att slänga saker som inte behöver sparas. Jag har ett nära samarbete med registratorerna som jag också trivs med.

Har du haft nytta av din utbildning?
Det har jag haft. Efter min masterutbildning läste jag 15 poäng förvaltningsrätt och just den kursen har jag stor nytta av i min nuvarande tjänst. Retoriken har jag också väldigt stor nytta av. Att kunna hitta argument som fungerar till varför vissa handlingar behöver arkiveras och varför andra bara kan slängas.

Arkivdelen av ABM-utbildningen var väldigt praktisk, vilket jag uppskattade. Om jag ska framhålla en kurs, från ABM-utbildningen, får det bli en kurs om verksamhetsutveckling som var riktigt givande.

Vad gör du om fem-tio år?
Jag gör säkert något liknande för jag trivs med mitt arbete och med att arbeta i en offentlig förvaltning. Jag jobbar kanske med samma frågor i en annan roll, mer strategiskt och övergripande.

Har du något tips för nyutexaminerade som vill ut i arbetslivet eller studenter som ska välja väg?

  • Skicka spontanansökningar.
  • Var inte kräsen. Även om jobbet du erbjuds inte är fast eller om det är långt att pendla. Tänk på att det mesta fungerar under en kortare period och att det ger dig erfarenhet.
  • Samla så mycket praktisk erfarenhet som möjligt under utbildningstiden.

Bild på Linda

Namn: Linda de Maré

Född: 1989

Kommer från: Ängelholm

Bor nu: Malmö

Titel: Arkivarie

Arbetsplats: Grundskoleförvaltningen, Malmö stad

Studerade mellan vilka år? 2009–2014

Gå med i alumninätverket

Alumninätverket är ett professionellt och socialt nätverk för alla som har läst vid Lunds universitet. Genom nätverket kan du lättare behålla dina kontakter från studietiden och utveckla nya. Över 30 000 tidigare studenter har gått med i nätverket – gör det du med!

Mer om alumninätverket

Registrera dig som alumn

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen