Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Historia: Medeltidshistoria

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Vill du veta mer om den europeiska medeltidens allmänna historia? Är du nyfiken på hur våra nuvarande uppfattningar om medeltiden ser ut? Då är kursen i medetidshistoria rätt val. Kursen går på heltid på dagarna och omfattar 15 hp. Denna fristående kurs kan ingå i en examen.

Kursens innehåll

I kursen studeras medeltidens historia på tre nivåer: dels med avsikt att skänka en översiktlig kunskap om medeltidens allmänna historia, dels med avsikt att göra djuplodande fallstudier av enskilda frågor, med utgångspunkt i källmaterial från epoken, dels med avsikt att problematisera det nuvarande användandet av medeltiden inom populärkulturen (medeltidsfestivaler, medeltidsfilmer, medeltidsmarknader, etc.). Olika tolkningar, metoder och källmaterial diskuteras och analyseras.

Studierna

Kursen består av två delkurser:

  • Grundläggande medeltidskunskap, 7,5 hp
  • Medeltiden och nutiden, 7,5 hp

På kursen deltar du i föreläsningar och arbetar tillsammans med andra studenter i seminarier.

Studiemiljön

Historiska institutionen i Lund är en av landets största forskningsmiljöer i historia med forskning inom alla epoker från tidig medeltid till samtidshistoria. På grundkursen undervisas du av framstående forskare. Historiska institutionen finns i LUX, Lunds nya välutrustade humanist- och teologcentrum, med tillgång till modernt forskningsbibliotek, läsplatser och lunchrestaurang.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Historiska institutionen

Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus A, 223 62 Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

https://www.historiska.lu.se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Historia 1b eller 1a1 och 1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2023

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

22 mars 2023 - 4 juni 2023

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Historia: Medeltidshistoria är 27 500 SEK.