Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Idé- och lärdomshistoria: Sexualitetens idéhistoria

Kurs 7,5 högskolepoäng

I kursen studeras ett urval klassiska texter som redogör för den västerländska uppfattningen av sexualiteten och dess politiska, sociala och kulturella konsekvenser. Viktiga impulsgivare för utvecklingen under 1800- och 1900-talen, som Freud och psykoanalysen, Simone de Beauvoir och Michel Foucault behandlas särskilt.

I kursen studeras vidare hur synen på kroppen och sexualiteten formats och omformats genom den västerländska historien, hur koncept som kön, kropp och sexualitet samverkar. Medicinska, religiösa, juridiska, politiska och ideologiska perspektiv diskuteras, till exempel medicinska föreställningar om kroppen och sexualiteten, klassificeringar och inordning av kön, kroppen som verktyg, hur sexualiteten behandlats rättsligt under olika perioder, politiseringen av kroppen och sexualiseringen av kroppen. Antiken och synen på homosexualitet, balansen mellan ande och kropp, liksom kristendomens problematiska kroppsuppfattning och dess betydelse för den västerländska synen på sexualiteten tas också upp.

Mer om utbildningen hittar du på https://www.kultur.lu.se/kurs/ILHB13

Kontakt

Institutionen för kulturvetenskaper
Helgonavägen 3, LUX – Hus C, Lund
Box 192, 221 00 Lund
+46 46 222 31 40

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 34 %, Högskoleprov: 34 %, Akademiska meriter (APGR): 32 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter.

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2019

Studieperiod

Ansökan

Kvällstid Lund, halvtid 50%

På svenska

9 september 2019 - 11 november 2019

Öppen för sen anmälanAnmäl dig

Senaste antagningspoäng

UrvalsgrupperHT 2018

Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)18,02

Gymnasiebetyg med komplettering (BII)22,5

Folkhögskolebetyg (BF)-

Högskoleprovet (HP)0,8

Akademiska poäng på grundnivå (APGR)165

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Antagna studenter totalt

Höstterminen 201850 st

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Idé- och lärdomshistoria: Sexualitetens idéhistoria är 12 500 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen