Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Johan Göransson, juridik

Johan Göransson ville kombinera sitt intresse för rådgivning och affärer. Därför föll valet på juristprogrammet i Lund.
”Jurister behövs i allt större omfattning i olika delar av näringslivet. Det finns en sådan bredd! Det tycker jag är bland det charmigaste med utbildningen, trots att det ger en yrkesexamen så är många dörrar fortfarande öppna.”

Hur kom det sig att du valde att studera juridik?
Jag läste naturvetenskap på gymnasiet, men kände inte att det var min grej. Under en tillvalskurs läste jag rättskunskap och på den kursen fick vi besök av en person som läst juridik i Lund och berättade om vad man kan arbeta med. Parallellt med gymnasiestudierna jobbade jag som säljare på Stadium och fick då bland annat ge kunder råd när de skulle köpa löparskor. Det, i kombination med vad hon berättade, gjorde att jag insåg att juridik skulle kunna vara något för mig – rådgivningsbiten var någon jag kunde spinna vidare på.

Jag har alltid varit vetgirig, lite på hugget, så jag mejlade en advokatbyrå och frågade om jag kunde få komma och kolla på hur de jobbade. Och det gick! De tyckte väl att det var lite kul att en 17-åring var intresserad. Så jag var där – fattade inget – men förstod att de pysslade med sådant som jag tycker är kul.

Är du fortfarande inne på att det är rådgivning du vill syssla med när du är klar?
Ja, det tror jag. Man kan dela upp dem som pluggar juridik i två läger:

De som är intresserad av straffrätt, brottsmål och humanjuridik, alltså mänskliga rättigheter. De vill ofta jobba på domstolar eller liknande.

Sen finns det de som är mer inne på affärsjuridik, som vill ha den rådgivande rollen för företag och privatpersoner. Det handlar om ”vad ska vi göra nu?” ”Vilket är nästa steg?” Det känner jag ännu starkare nu, att jag som jurist kan jobba med både affärer och människor.

Ville du läsa juristprogrammet i just Lund?
Lund var mitt förstahandsval. Många undrade om jag inte skulle flytta längre hemifrån, eftersom att jag kommer från Allerum utanför Helsingborg. Men jag visste att Lund kommer vara så pass annorlunda jämfört med min hemort och andra studieorter, så det kommer ändå att vara en helt ny värld. Livet man lever här kan man inte leva nån annanstans! Jag flyttade, men har ändå fortfarande nära hem till vänner och familj.

Det finns en känsla av frihet här. Jag hade skidsäsongat innan jag kom hit, men för många är det första gången man flyttar hemifrån och får chans att vara lite mer som sig själv. Den känslan tar man med sig. Det är väldigt lärorikt att vara här, med stora inslag av frihet. Särskilt när man kommer som ny och bygger sig ett eget liv efter ett tag.

Var det något som du inte var förberedd på, när du började på juristprogrammet?
Jag var nog inte riktigt beredd på att det skulle vara så mycket frihet under ansvar som det faktiskt är, även om jag var förberedd på det. Jag trodde att det skulle vara mer föreläsningar. Det är mycket upp till en själv – raka motsatsen till gymnasiet på det sättet.

Hur stora klasser är det?
När man börjar är det mellan cirka 180 och 150. På höstterminen brukar de ta in lite fler.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är att den är oerhört genomtänkt. Den har funnits i så många år. Nu när jag gått fem terminer kan jag se varför den är upplagd som den är. Det tror jag är kännetecknande för ett bra universitet, hög kvalitet och det finns en tanke med vad som ingår i utbildningen och när.

Personligen tycker jag om att den är samhällsinriktad – är man samhällsintresserad så tror jag att man tycker att den är rolig. Utbildningen är så bred i och med att den täcker in delar av skatterätt, arvsrätt, bolags- och näringsrätt, brottsmål, domstolsväsendet och annat. Om man öppnar en tidning så läser man genast om sådana områden som vi lär oss om. Det är kul!

Vilka är de största utmaningarna när man läser till jurist?
Det kan vara en rätt kämpig utbildning. Den är tung på det sättet att man får anstränga sig för att klara den med bra betyg. Tidvis är det hård arbetsbelastning.

Jag tycker att det är bra med två timmars föreläsningar per dag, men en del vill ha mer. Utbildningen är väldigt teoretisk på det sättet, med få praktiska moment. Det är till exempel bara en veckas praktik som ingår. Å andra sidan ser jag att det skulle vara svårt att få in mer praktik. De gör på andra sätt, till exempel kommer det många praktiker och håller föreläsningar och man kan välja till mer praktik i en valbar fördjupningskurs.

Sedan finns ett rykte om betygshets och att det är tuff konkurrens, men det har fått för stora proportioner även om det förekommer. Det handlar inte bara om betyg, det handlar mer om vilken person du är, till exempel när du väl ska söka jobb.

Hur har du hanterat det?
Jag tror att man hanterar det som klass, eftersom att man efter några terminer börjar träffa arbetsgivare och visar upp sig på praktikveckor och annat. Då ser man att personligheten kan väga minst lika tungt, och då sänks också betygshetsen och konkurrensen desto längre in på utbildningen man kommer. Allt man kan läsa på Flashback stämmer verkligen inte.

Man river inte ur sidor ur böcker för varandra, eller lägger 15 timmar om dan på att läsa. Det är inte så, men det är ett rykte som hänger i.

Johan intervjuades i maj 2016.

Juriststudenten Johan Göransson. Foto.

Namn: Johan Göransson

Född: 1993

Började studera i Lund: Vårterminen 2014

Kommer från: Helsingborg

Bor: Lund

Utbildning: Läser juristprogrammet vid Lunds universitet. Förväntad examen 2018.

Juristprogrammet

Juristprogrammet vid Juridiska fakulteten i Lund är en av landets sex juristutbildningar och omfattar 270 högskolepoäng, det vill säga 4,5 års heltidsstudier. Utbildningen leder fram till en juristexamen – tidigare juris kandidatexamen – som är en yrkesexamen. Denna examen ger behörighet till yrken som till exempel domare, åklagare, advokat och kronofogde men kan även leda till en mängd andra yrken inom privat och offentlig sektor.

På juridiska fakulteten finns även flera fristående kurser samt tre mastersprogram.

Läs mer på juridiska fakultetens webbplats

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen