Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Johan Göransson, sommarnotarie

”STRESSA INTE UPP ER!”
Setterwalls Advokatbyrå i Malmö ger studenter möjligheten att få prova juristyrket i form av ett sommarjobb. Johan som läser sin åttonde termin berättar här hur en vanlig arbetsdag ser ut för honom som sommarnotarie på advokatbyrån.

Vad läser du vid Lunds universitet?
Jag läser juristprogrammet. Till hösten påbörjar jag min åttonde termin, fast faktiskt inte i Lund. Jag ska istället läsa ett halvår vid University of Virginia, beläget cirka 15 mil söder om Washington D.C. Denna möjlighet fick jag genom ett utbytesavtal som Lunds universitet har med partneruniversitet världen över.

Visste du vad du ville bli när du sökte till programmet?
Jag visste att jag ville syssla med något där jag kunde rådge andra människor. Ett kombinerat affärs- och samhällsintresse gjorde att jag fick upp ögonen för juridiken. Ganska tidigt in på programmet insåg jag att ett arbete som jurist verkligen innebar en hel del rådgivning. Intresset för ekonomi och affärsverksamhet drev sedan in mig mot affärsjuridiken.

Var sommarjobbar du någonstans?
Jag jobbar som sommarnotarie på Setterwalls Advokatbyrå i Malmö.

Vilka arbetsuppgifter har du? Beskriv en vanlig arbetsdag!
Setterwalls mål med sommarnotariatet är att ge studenter en så verklighetstrogen bild av yrkeslivet på en affärsjuridisk advokatbyrå som möjligt. Svaret på vad jag får göra är därför enkelt – jag får arbeta som jurist! Självklart måste mina arbetsuppgifter och den mängd uppbackning jag får av erfarna kollegor stå i proportion till min inte så gedigna erfarenhet. Därför består huvudsakligen arbetsuppgifterna (och en vanlig dag) av att biträda juristerna på bästa sätt – upprätta första utkastet till avtalsförslag, skriva en rapport åt en klient inför ett potentiellt företagsförvärv, upprätta prospekt inför en börsnotering eller klura på ett överklagande till domstol.

Arbetet som sommarnotarie påminner mycket om det arbete som du får utföra under din första tid som nyexaminerad jurist på en advokatbyrå (vilket jag tror är avsiktligt). Sommarnotariatet löper under sju veckor, men det är inte min första kontakt med Setterwalls. Jag har tidigare arbetat i deras studentpool. Setterwalls satsar mycket på att tidigt integrera nyanställda (och studenter som arbetar där vid sidan om) i verksamheten och med alla kollegor vilket är väldigt roligt och får en att känna sig värdefull.

Har du några tips till studenter angående sommarjobb?
Stressa inte upp er om ni inte lyckas hitta ett sommarjobb som är kopplat till det ni studerar. Min erfarenhet är att arbetsgivare ofta kan uppskatta arbetslivserfarenhet från olika branscher så länge du kan argumentera för och exemplifiera vad du har lärt dig på dina olika arbetsplatser. Fokusera på att hitta ett sommarjobb som är kopplat till plugget först längre fram på utbildningen – då är dessutom dina chanser större att du lyckas få jobbet!

porträttbild Johan Göransson, sommarnotarie

Namn: Johan Göransson

Född: 1993

Läser: Juristprogrammet, 8:e terminen

Kommer från: Helsingborg

Bor nu: Inneboende i lägenhet på Ulrikedal

Arbetsplats: Setterwalls Advokatbyrå

Gå med i alumninätverket

Alumninätverket är ett professionellt och socialt nätverk för alla som har läst vid Lunds universitet. Genom nätverket kan du lättare behålla dina kontakter från studietiden och utveckla nya. Över 30 000 tidigare studenter har gått med i nätverket – gör det du med!

Mer om alumninätverket

Registrera dig som alumn

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen