Judaistik: Grundkurs II
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Grundkursen i judaistik ges på halvfart över två terminer och kan läsas i valfri följd och oberoende av varandra, där denna del av kursen riktar fokus på judendomen som religiös tradition och på dess klassiska texter.
På delkursen Judendomen som levande religion ges en bred introduktion till judendomens religiösa praxis och tänkande, högtider och olika ritualer. Denna kunskap används sedan för att diskutera hur judendomen som en religiös tradition framställs i skönlitteratur, film och TV-serier. Under delkursen Klassiska judiska texter introduceras judendomens viktigaste litterära verk liksom en del senare författare och texter. Genom att studera kortare textutdrag ur centrala judiska texter som Bibeln, Talmud, midrash och Zohar lär vi oss mer om judiskt tänkande och den rabbinska tolkningstraditionen.
Delkurser
- Judendom som levd religion, 7,5 hp
- Klassiska judiska texter, 7,5 hp
Tillgång till dator och internetuppkoppling är en förutsättning för att följa undervisningen då delar av kursinnehållet endast förmedlas via internet. Delkurserna går att läsa som fristående kurser både på campus och på distans via internet.
Kombinera gärna denna delkurs med halvtidsstudier i något av språken hebreiska eller jiddisch vid Lunds universitet.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Centrum för teologi och religionsvetenskap
Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus B, Lund
Postadress
Box 192, 221 00 Lund
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, deltid 50%
På svenska
Studieperiod
2 september 2024 - 19 januari 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | - |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | - |
Folkhögskolebetyg (BF) | * |
Högskoleprovet (HP) | * |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 7 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Judaistik: Grundkurs II är 28 750 SEK.