Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mellan kontinuitet och förändring - judendomen i Sverige och världen

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Judisk historia spänner över flera tusen år och är ständigt närvarande i samtida politisk debatt och kultur, både i världen och i Sverige. I en tid då antisemitiska konspirationsteorier skördar framgångar och utdragna konflikter i Mellanöstern ofta faller tillbaka på olika tolkningar av det förflutna erbjuder denna kurs en möjlighet till fördjupning. Syftet med kursen är att belysa kontinuitet och förändring i judisk historia, samt att ge historie- och religionsvetenskapliga perspektiv på samtida debatter och konflikter.

Kursen tar ett helhetsgrepp på judisk historia men utgår specifikt från ett urval av avgörande händelser och skeden, och hur dessa kom att påverka judisk kultur, identitet och praktik – men också det omgivande samhället. Med utgångspunkt från modern judendom arbetar vi oss bakåt i tiden och identifierar historiska skeenden som format judisk tradition. Kursen behandlar också antisemitismens historia och olika uttryck genom historien samt viktiga händelser i svensk-judisk historia med särskilt fokus på situationen för svensk judenhet idag.

Kursen riktar sig till alla med ett brett intresse för judisk historia och religionshistoria, men välkomnar särskilt verksamma eller blivande lärare. I ljuset av växande antisemitism är det viktigare än någonsin att elever ges kunskap om judisk historia och judendom, men dessa ämnen kan också vara svåra, kontroversiella och känsliga att undervisa om. Kursen erbjuder därför möjligheter till didaktisk fördjupning kring judisk historia i klassrummet.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Centrum för teologi och religionsvetenskap

Besöksadress
Helgonavägen 3, LUX - Hus B, Lund

Postadress
Box 192, 221 00 Lund

https://www.ctr.lu.se/

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande och 30 hp i ett ämne

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%.

Anmälan & antagning

Start Summer Semester 2024

Blandad undervisningstid Lund, heltid 100%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

3 juni 2024 - 5 juli 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Mellan kontinuitet och förändring - judendomen i Sverige och världen är 13 750 SEK.