Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ämneslärarutbildning i musik med inriktning mot gymnasieskolan, Instrumental ensemble, folkmusik

Program 300 högskolepoäng5 år

  • Beskrivning:

Utbildningen är en instrumental- och ensemblelärarutbildning som ger dig kompetens och behörighet att undervisa i musik inom gymnasieskolan och i grundskolans åk1-9. Den ger dig även kompetens för undervisning på kultur- och musikskola.

Folk- och världsmusik inriktningen välkomnar alla former av folkmusik från hela världen. Alla kommer att få möta såväl den nordiska folkmusiken som andra kulturers musiktraditioner. Gästlärare från när och fjärran knyts till undervisningen.

Utbildningen leder fram till en ämneslärarexamen och har en omfattning av 300/ 330 högskolepoäng (5-5,5 år). Du kan kombinera musik med ett annat skolämne eller med fördjupningskurser i musik.

Inriktningen kan kombineras med en särskild ämnesfördjupning inom Arrangering/ Komposition, Körledning eller Rytmikpedagogik. Läs mer om detta på musikhögskolans hemsida.

OBS!! Anmälan till ämnesfördjupningen görs inte på antagning.se utan görs via mail till pia [dot] remheden_eriksson [at] mhm [dot] lu [dot] se senast 18 april

  • Innehåll:

Ämne 1, musik 120 högskolepoäng:

 De ämnen som ingår i ämne 1 förbereder såväl pedagogisk som konstnärlig yrkesverksamhet. Exempel på kurser är enskild undervisning i huvudinstrument, gitarr/ piano, sång samt egna tillval. Gruppundervisning i elbas och trummor, ensemble, gehör-musik och satslära ingår också. Du studerar körsång/körledning, rytmik och drama, noteditering, inspelningsteknik, metodiska – och didaktiska kurser samt kurser i musikhistoria. Två självständiga arbeten om vardera 15 hp ingår också i ämne 1.

Ämne 2, annat skolämne eller musikfördjupningar 90 högskolepoäng:

Väljer du att studera ett annat skolämne (90/120hp) studerar du detta vid Lunds universitet. Ämneskombinationerna är många. Väljer du att studera musik som ämne 2 kan du välja bland estetiska fördjupningskurser (90hp) vid Musikhögskolan. Här ges stora möjligheter att utifrån givna kurspaket och egna tillval utforma din egen specialisering.

Utbildningsvetenskaplig kärna, 60 högskolepoäng:

 Den utbildningsvetenskapliga kärnan läses av alla lärarstudenter oavsett inriktning och syftar till att alla får en gemensam kunskapsbas. Denna del i utbildningen behandlar relationer, konflikthantering och ledarskap, bedömning och betygsättning, utveckling, lärande och specialpedagogik, vetenskapsteori och forskningsmetodik samt utvärdering och utvecklingsarbete.

Verksamhetsförlagd utbildning, 30 högskolepoäng:

Inom den verksamhetsförlagda utbildningen kommer du att få möta ett flertal olika skolor, skolformer och handledare för att få en så bred bild som möjligt av din kommande profession.

Musikhögskolan i Malmö har ett väl utbyggt internationaliseringsprogram vilket öppnar för utbytesstudier med andra musikinstitutioner runt om i världen. Läs mer om utbildningen, behörighet, urval och antagningsprov på www.mhm.lu.se.

OBS! Maila ditt huvudackordinstrument Piano eller Gitarr till: pia [dot] remheden_eriksson [at] mhm [dot] lu [dot] se

Mer om utbildningen hittar du på http://www.mhm.lu.se

Kontakt

Musiklärarutbildningens kansli (Musikhögskolan)
Ystadvägen 25, Malmö

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Engelska B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 6C/A6C) och godkända lokala prov (spelprov) och godkända musikprov G1, G2, G3. Ytterligare behörighetskrav kan ställas beroende på senare val av andra ämnen (Ämne 2).

Urval

Baserat på antagningsprov

Anmälan & antagning

Alla utbildningstillfällen

Start Höstterminen 2018

Studieperiod

Ansökan

Dagtid Malmö, heltid 100%

På svenska

3 september 2018 - 9 juni 2023

Öppnas för anmälan 16 mars 2018

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

 

 

 

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://www.antagning.se/sv/Ta-reda-pa-mer-/Anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Ämneslärarutbildning i musik med inriktning mot gymnasieskolan, Instrumental ensemble, folkmusik är 950 000 SEK.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen