Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Linea Brink Andersen, lingvist

Studera i Sverige som dansk? Ja, varför inte? Linea Brink Andersen bor i Köpenhamn och tågpendlar över Öresundsbron till studierna vid Lunds universitet. Drömjobbet: att få forska i favoritämnet lingvistik.

Varför studerar du just lingvistik?
Det finns många saker som är intressant med lingvistik, till exempel hur språk fungerar. Jag kan säga något och du förstår – det är fantastiskt! Det handlar om mening och hur den utväxlar innehåll. Det mesta inom lingvistik är spännande, även grammatik till exempel, men det jag är mest intresserad av är semantiken, alltså mening.

Du kommer från Danmark – hur kom det sig att du blev student i Sverige?
Jag visste att jag ville läsa lingvistik, men Köpenhamns universitet kändes inte som rätt val för mig. Jag kikade på andra möjligheter och fick veta att lingvistik fanns i Lund och att det gick att läsa det som fristående kurser, något som inte finns i Danmark. Det kändes som en kul möjlighet att sätta ihop en egen studieplan, med olika kurser, inte bara inom lingvistik.

Hur är det att pendla från Köpenhamn till Lund?
Det tar en timme från station till station och den tiden använder jag till att plugga eller bara slappna av. Jag ser att lingvistik är det rätta för mig, då gör det inget att det tar en timme att komma hit. Men jag hoppas att gränskontrollerna är över snart…

Du säger att ”lingvistik är det rätta för mig” – hur menar du då?
Om jag säger så här: även det som är minst intressant inom det, ÄR intressant. Det är så härliga, nördiga samtal som man har också, tillsammans med de andra studenterna. Nästan varje dag pratar vi om de märkligaste ord och ting, lär av varandra och upplyser varandra. Det uppskattar jag.

Sen finns det en stor fördel med fristående kurser och det är att vi som läser tillsammans kan ha så olika bakgrund. Det kan finnas någon som har läst matematik innan, någon annan som läst tyska eller spanska och någon tredje som läser till lärare. Det gör att man har olika infallsvinklar på det man talar om vilket ger spännande samtal.

Hur ser en vanlig studiedag ut för dig?
Jag tar tåget från Köpenhamn till Lund. Sedan är det två timmars föreläsning, oftast mellan klockan 10 och 12. Sen spisar jag lunch, antingen ensam eller tillsammans med vänner. Det är då det finns tid för de där märkliga samtalen. Sen brukar jag försöka läsa lite innan jag åker hem. Oftast sätter jag mig i den stilla läsesalen på tredje våningen av biblioteket här på SOL (Språk- och litteraturcentrum). Ibland är det SI-möten också och det brukar jag gå på. Då blir det också härliga, märkliga samtal.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka till Lunds universitet?
(tänker en stund) Bara gör det! Jag bestämde mig för att nu ansöker jag, tackar ja till min plats och börjar på kursen. Sen om det inte fungerar eller känns bra, så får jag sluta efter en termin och börja i Köpenhamn i stället.

Jag kan också tipsa om att prata med studievägledarna på Genetikhuset här i Lund, särskilt om man vill läsa fristående kurser. Jag bokade en tid, gick dit och fick samtidigt se byn. Så snacka med dem först och sen bara gör det!

För danska studenter som ska studera i Sverige, så kan det vara en utmaning eller ta ganska lång tid för att få sitt studiemedel (SU på danska, CSN på svenska). Hur har det fungerat för dig?
På grund av en del misskommunikation mellan mig och SU, de ville att jag skulle skicka in mer papper, så fick jag faktiskt inte mitt studiemedel för höstterminen förrän runt jul. Då fick jag å andra sidan även för de månaderna som redan hade gått. Men jag har hört om andra danska studenter som inte haft några stora problem.

Du var med Lunds universitet på utbildningsmässan Uddannelse uden graenser i januari i år. Vilken var den vanligaste frågan du fick då från danska presumtiva studenter?
Kommer man att förstå svenska? Och då svarade jag att det kan man gott. Jag ser det som att det är två ting som du behöver förstå svenskan för. Och det ena är föreläsningarna och där kan du förbereda dig och då blir det inte så svårt. Du läser på inför föreläsningen och dessutom vet du vad den ska handla om och kan följa med i Powerpoint-presentationen. Efter tre föreläsningar i Lund så var jag inne i det.

Den andra saken är att snacka med de andra medstuderande. Du står i kaffekön mellan en föreläsning och de frågar om du haft en bra helg. Det tog längre tid att bli trygg med den sortens small talk. Annars är det bara att säga, förlåt, kan du säga det en gång till eller kan vi prata engelska i stället?

Intervjun genomfördes i maj 2016.

Sidansvarig:

Linea Brink Andersen. Foto.

Namn: Linea Brink Andersen

Född: 1993

Började studera i Lund: Höstterminen 2015.

Kommer från: Köpenhamn, Danmark

Bor: Köpenhamn

Utbildning: Läser fristående kurser inom lingvistik vid Lunds universitet. Ska även läsa bland annat kognitions- och neuropsykologi. Förväntad examen 2018. Planerar att även läsa en master i lingvistik.

Fristående kurser

Vill du själv välja och sätta ihop din utbildning? Då kan du läsa fristående kurser där du profilerar din utbildning genom dina egna val av kurser eller ämnen.

Om du till exempel läser tre år på heltid med fristående kurser, varav minst 90 poäng (tre heltidsterminer) i ett och samma ämne, så kan du sedan ta ut en kandidatexamen.

Fristående kurser kan också vara ett sätt att ”prova på” att plugga på universitetet, då du söker till och antas till kurser för en termin i taget. Kursstudier är också ett alternativ för dig som redan har en utbildning eller yrkeserfarenhet och som vill vidga eller fördjupa din kompetens – men kanske inte har behov av en helt ny utbildning eller examen.

Läs mer om kurser vid Lunds universitet

Träna språk på hemmaplan

Vill du få internationell erfarenhet och öva på språk på plats i Lund? Då kan du bland annat besöka språkkaféet på SOL eller delta som språkfadder på International Desks Swedish Lounge.

Café Multilinguas Facebook-sida

Bli språkfadder!

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen