Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Författaren: Nina Björk

”Studierna tränade mig i att tänka och argumentera”
Lundabon Nina Björk är litteraturvetaren som blev författare. Hennes debutbok "Under det rosa räcket" kom 1996 och väckte mycket debatt. Också den senaste boken fick läsarnas känslor att vakna till liv, nu med fokus på pengars – och människors – värde.

Vad jobbar du med?
Jag är författare till facklitteratur och frilansande kulturskribent. Jag skriver regelbundet krönikor för Godmorgon, världen! i P1 och tidskriften Arena, samt recensioner och kulturartiklar för Dagens Nyheters kulturredaktion. Jag är också ute en hel del och föreläser, just nu främst om min senaste bok ”Lyckliga i alla sina dagar. Om pengars och människors värde.”

Jag bor i Lund och arbetar härifrån.

Varför valde du Lunds universitet?
Jag valde Lunds universitet för att min dåvarande pojkvän läste här (och han valde i sin tur Lund före Göteborg, som annars är det universitet som ligger närmast Falkenberg där vi båda bodde under gymnasietiden, eftersom han ville gå juristlinjen och den fanns i fullständig form bara här i Lund) och för att de flesta av mina vänner från gymnasietiden valde att läsa här.

Vad har du läst?
Jag började vid Lunds universitet 1987 och har läst enstaka kurser i idé- och lärdomshistoria, sociologi, litteraturvetenskap, drama-teater-film och genuskunskap. Jag tog min fil.kand i litteraturvetenskap 1994 (tror jag), och började på forskarutbildningen samma år. Sedan gjorde jag uppehåll från forskningen eftersom jag blev ombedd av förlaget Wahlström och Widstrand att skriva en bok, "Under det rosa täcket", som kom 1996.

När jag återvände till forskningen år 2003 var det till Göteborgs universitet och inte Lunds – helt enkelt för att jag fick tjänst där (i Lund var jag bara antagen, men hade ingen finansiering). Jag disputerade i litteraturvetenskap 2008 på avhandlingen ”Fria själar. Om ideologi och verklighet i Locke, Mill och Benedictsson”.

Jag har även läst journalistlinjen vid Göteborgs universitet, under åren 1988-1990. Alltså som ett "uppehåll" från studierna vid Lunds universitet. Jag trodde att jag ville bli journalist, men upptäckte sedan att jag tyckte mer om universitet och återgick därför till litteraturvetenskapen i Lund, med syfte att så småningom börja doktorera.

Hur såg ditt studentliv ut?
Jag bodde på och var aktiv i Lunds enda vänsterradikala studentnation, Smålands. Jag var med i kulturutskottet och i olika feministiska grupperingar. Besökte regelbundet Smålands pub och diverse andra arrangemang. Det var utmärkt att kunna kombinera politik, alkohol, vänskap och kärlek.

Vad är det – förutom studierna – som lett dig till det arbete du har idag?
Det finns inte någon direkt linje mellan mina studier och mina arbeten, men å andra sidan hade jag aldrig haft något av dem om jag inte hade studerat. För då hade jag ju inte vetat lika mycket, och inte tränat mig lika mycket i att tänka och argumentera. Att jag vågade bli så fri och inte ha någon anställning beror nog på att jag inte har haft ett så stort ekonomiskt trygghetsberoende, vilket i sin tur antagligen beror på att jag aldrig har haft det speciellt ekonomiskt svårt.

 

Intervjun genomfördes ursprungligen för flera år sedan, men uppdaterades av Lunds universitet och Nina Björk i januari 2013.

 Cato Lein

Foto: Cato Lein

Namn: Nina Björk

Kommer från: Falkenberg

Bor: I Lund

Utbildning: Fristående kurser vid Lunds universitet i bland annat litteraturvetenskap, idé- och lärdomshistoria och genusvetenskap. Började studera vid Lunds universitet 1987, tog examen 1994. Har även läst till journalist i Göteborg. Disputerade i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet 2008.

Jobbar som: Författare och frilansjournalist

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen