Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Litteraturvetenskap: Samtida ekolitteratur

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Vill du få perspektiv på den litterära gestaltningens förmåga att fördjupa förståelsen för samtidens ekologiska problem? På kursen studerar vi litteratur som berör miljöförstöring, klimatförändringar, industrialiserad köttproduktion, djurplågeri, överfiske, utrotningshot och artdöd såväl som tillbaka-till-naturen-projekt, miljöaktivism, vegetarianism och klimatapokalyptik. Kursen ger dig redskap för att kunna tolka och diskutera dessa teman utifrån essäer, debattböcker, noveller, dikter, dramer och romaner.

Kursen har en tematisk inriktning och behandlar samtidslitteratur som aktualiserar ekologiska frågor i vid bemärkelse. Ekotematiken har under de senaste 15–20 åren fått ett starkt genomslag i litteraturen globalt. Det är ett faktum som kursen försöker avspegla genom att ta upp litterära texter från olika kontinenter och olika språk- och kulturområden. Om begreppen ekokritik och ekopoesi redan blivit etablerade inom litteraturvetenskapen, är begreppet ekolitteratur relativt nytt. Det vill signalera dels att den ekologiska tematiken i samtidslitteraturen inte är bunden till någon speciell form eller genre, dels att litterariteten och den litterära gestaltningen erbjuder konstruktiva verktyg för att fördjupa insikterna i samtidens ekologiska problem. Till det textmaterial som kursen studerar hör essäer, debattböcker, noveller och berättelser, dikter, prosalyriska texter, dramer och korta såväl som långa romaner.

Den ekologiska problematik kursens primärtexter berör gäller dels faktiska fenomen som miljöförstöring, klimatförändringar, industrialiserad köttproduktion, djurplågeri, överfiske, utrotningshot och artdöd, dels olika hållningar till och föreställningar om den sortens fenomen, exempelvis tillbaka-till-naturen-projekt, miljöaktivism, vegetarianism och klimatapokalyptik. Som teoretiska och konceptuella redskap för att förstå den samtida ekolitteraturen introducerar kursen ekokritiska och posthumanistiska perspektiv samt begrepp som antropocen, biocentrism, djupekologi, evolutionism, flödesontologi, postapokalyps och speciesism. Kursen anlägger också litteraturvetenskapligt inarbetade perspektiv från bland annat postkolonialism, genusteori och narratologi på de ekolitterära texterna. För att tillföra en historisk dimension innehåller kurslitteraturen likaså ett par kortare texter av Descartes, Darwin och Thoreau. En grundtanke bakom kursen är å ena sidan att den samtidsengagerade ekolitteraturen för att komma till sin rätt kräver en omfattande natur- och samhällsorienterad kontextualisering, å andra sidan att ekolitteraturens fulla betydelse som tidstypiskt uttryck blir begriplig först genom en noggrann och kritisk konstnärlig analys.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Litteraturvetenskap

Besöksadress
Helgonabacken 12, Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

+46 46 222 78 47

https://www.sol.lu.se/litteraturvetenskap/

Robert Ekdahl

Studievägledare

robert [dot] ekdahl [at] sol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2023

Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

27 oktober 2023 - 14 januari 2024

Ansökan

Öppen för sen anmälan

UrvalsgrupperHT 2023
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)*
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2023 - 29 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Litteraturvetenskap: Samtida ekolitteratur är 13 750 SEK.