Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hedda Marschall Sima, läkarstudent

Hedda Marschall Sima läser till läkare vid Lunds universitet. Det är elva terminer av såväl teori som praktik. Riktigt mycket praktik faktiskt. ”Från termin sex är jag så gott som dagligen på sjukhuset. På så vis får jag inblick i hur mitt framtida yrke som läkare kommer att vara”, säger Hedda.

Studenten Hedda, iklädd vita kläder för sin praktik på sjukhuset. Foto.

När vi träffar Hedda Marschall Sima är hon inne på sin åttonde termin på läkarprogrammet vid Lunds universitet. Det innebär att hon och resten av klassen numera bara har föreläsningar tillsammans en dag i veckan. I stället har Hedda tagit på sig den vita rocken och börjat hjälpa till på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Hur är det att ha sjukhuset som din skola, din undervisningsplats?
För mig är det inget konstigt. Det känns närmast hemtrevligt här. Men någon gång har jag gått hit och pluggat ihop med kompisar som inte studerar till läkare, och det är först då, när de säger att det kändes lite konstigt först, som jag tänker på vart jag faktiskt är någonstans.

Varför ville du läsa till läkare?
Det är en svår fråga och jag har aldrig något bra svar. Men det var i början av gymnasiet som jag insåg att det var läkare jag ville bli. Jag var intresserad av matte, men också av biologi och kroppen, och som läkare får man dessutom intressera sig för människor, så det passade mig bra.

Jag är helt nöjd och har aldrig ångrat mitt val. Det känns stimulerande och utvecklande att bli läkare. Jag gillar att tanken på att man aldrig blir helt klar, att det alltid finns något nytt att lära. Dessutom finns det så många möjligheter. Man kan jobba på en mottagning, eller som kirurg eller med forskning. Det är kul nu när jag varit ute på sjukhuset ett tag och märker att jag blir bättre och bättre på vad jag gör.

Hur kom du in på läkarprogrammet?
Jag kom in på betygen. Men jag tycker man ska tänka på att det är intagning både på våren och hösten och det tas in lika många båda gångerna.

Hur många är ni i er klass?
När vi började var vi ungefär 120 stycken. Sen termin fyra delades klassen upp, där hälften fick börja läsa i Lund och hälften i Malmö. I termin sex splittrades det ytterligare och några hamnade i Helsingborg. Nu är vi ungefär 40 stycken i min klass i Lund.

Hur har undervisningen förändrats från det att du började läsa på termin ett jämfört med nu under termin åtta?
De första terminerna är mer teoretiska med mycket att läsa in. Det handlar om att lära sig om kriterier, symptom och behandling. 

Men sen från termin sex är det en hel del praktik och man är ute dagligen. De första terminerna känns avlägsna nu, men jag hade inte klarat mig utan det jag lärde mig då.

Hur ser en vanlig dag på sjukhuset ut för dig?
Ju längre man går, ju mer blir man som en vanlig läkare. När jag är på sjukhuset så är jag på en avdelning och går ronder med min handledare. Då kan jag få läsa på om någon särskild patient och sedan föreslå behandling och skriva journal. Men jag har inget eget ansvar, utan jag bollar alltid med handledaren. När man går med och har jour på akuten så får man ofta ta egna patienter och sen rapportera till handledaren. På så sätt lär man sig att bli självständig. Det var häftigt när jag insåg att verkligen kan det här!

Det kan också vara att jag får vara med på operationer och se hur det går till och kanske assistera lite grann. Sen har vi ju vanliga föreläsningar och case också.

Vad händer efter examen?
Först går man elva terminer, kanske med något uppehåll. Sen tar man examen och söker AT-tjänst. AT är en utbildning och anställning i ett. Den varar oftast cirka 21 månader och sedan måste man även klara AT-provet för att bli legitimerad läkare.

Om man inte får en AT-tjänst direkt – det kan till exempel vara väntetid för att få den AT-tjänst man vill – så kan man vikariera som underläkare ett tag. Då är man inte legitimerad läkare. Man kan förresten jobba som underläkare redan från termin 9, till exempel på sommarlovet.

Väljer alla att specialisera sig?
De flesta specialiserar sig. Det handlar om utveckling för en själv, men också om löneutveckling och karriär. Det går att specialisera sig inom allt egentligen. Allt från allmänmedicin till kirurgi. Specialiseringen är också en utbildningstjänst, så man studerar och jobbar samtidigt.

Hur orkar man ta sig igenom så många år av studier?
Det är en lång utbildning, men jag brukar säga att man får göra så mycket under utbildningen, och kombinera det med jobb, att det inte känns särskilt farligt. Det är 5,5 år på själva läkarutbildningen. Jämför det med att läsa till civilingenjör – det tar 5 år och då ingår det kanske inte ens någon praktik. Här har vi praktik från sjätte terminen.

Jag vet redan nu hur min vardag som läkare kommer att se ut och det känns som en klar fördel.

Är det vanligt att studenter tar studieuppehåll under de 5,5 åren som de går läkarutbildningen?
Ja, det är jättevanligt och inget konstigt. De flesta väljer att resa, eller gör något helt annat.

Vad har varit den största utmaningen med att läsa till läkare?
I början tyckte jag att det var svårt att sätta gränser för hur mycket man ska lära sig. Det finns så mycket att läsa, böcker, artiklar och forskning. Nu försöker jag avsätta tid till annat, unna mig att vara ledig när jag kommer hem från skolan sent på eftermiddagen.

Under den första terminen är det mycket att plugga och föreläsningar att gå på. Nu är vi inne på lärlingsdelen av utbildningen – det är obligatoriskt att närvara på sjukhuset, det vi gör nu är sådant som man inte kan läsa sig till. På det sättet blir tiden här mer värdefull och jag märker att jag snappar upp mer kunskap än man tror.

Vad gör du när du inte pluggar?
Jag umgås med vänner, lagar mat och tränar på Gerdahallen. Jag cyklar förbi varje dag på väg till sjukhuset, så det blir perfekt att träna där. Jag har även en del fackliga engagemang och undervisar yngre kursare vid sidan om. Jag tycker om att ha mycket att göra!

Hur ser arbetsmarknaden ut när du är klar – inga problem att få jobb, eller?
Det finns ju jobb för läkare, så är det. Men däremot kan man behöva vara beredd att flytta om man vet exakt vad man vill jobba med. När det gäller AT-tjänster kan det till exempel vara lång väntetid på en del ställen.

Studenten Hedda, iklädd vita kläder för sin praktik på sjukhuset. Foto.

Fakta: Hedda Marschall Sima

Född: 1993

Började studera i Lund: Vårterminen 2013

Kommer från: Kristianstad

Bor: Lund

Utbildning: Läser läkarprogrammet vid Lunds universitet. Förväntad examen 2018.

Filmer med Hedda

Hedda om en sak som hon gillar med Lund: studentlivet – det är alltid något kul på gång!

 

Hedda om träning i Lund: det finns flera gym där man kan träna och så klart Stadsparken, utmärkt för en löpartur.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen