Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Måns Larsson

Det var först under gymnasietiden som Måns Larsson kom på att han ville arbeta som läkare. Han ville arbeta med något som kändes viktigt. Här kan du ta del av hans erfarenheter som student på läkarprogrammet.

Bild på Måns


Hur gick dina tankar när du valde läkarprogrammet?
– Jag är inte en person som har vetat sedan barnsben att jag ville bli läkare, utan idén föddes först under gymnasietiden. Jag var säker på att jag ville arbeta med människor och jag ville gärna göra något som kändes viktigt. Dessutom hade de läkare som jag har träffat varit nöjda med sitt yrkesval.

Hur är det att vara student på läkarprogrammet?
– Det är en god sammanhållning, man både hjälper varandra och man får hjälp av läkarstudenter som har gått längre på sin utbildning. Det händer även mycket roligt utanför utbildningen, både i Lund men även inom studentkåren Medicinska Föreningen. De första fem terminerna på utbildningen kallas för de prekliniska terminerna och då har vi en del självstudier. Vi kan då styra mer över vår egen tid, vilket gör att vi enklare kan engagera oss i studentlivet eller i något annat som vi tycker är roligt. Därefter, på termin sex, börjar den kliniska delen på sjukhus tillsammans med läkare och patienter. Då har vi mer schemalagd utbildning och mindre självstudier.

Kan du ge ett konkret exempel på något ni har gjort under utbildningen som har varit extra bra?
– Alla labbar vi hade under termin tre var extra bra. De leddes av amanuenser*. Vi hade bland annat en dissektionslabb där vi fick se hur olika organ ser ut i verkligheten. Det var lärorikt.

* Läkarstudenter som har kommit längre på sin utbildning.

Hur ser du på din framtida yrkeskarriär?
– Jag ser att jag har alla möjligheter. Det låter kanske klyschigt men läkaryrket är brett och dessutom gångbart internationellt. Det finns även goda utvecklingsmöjligheter och tydliga karriärsteg. Efter läkarutbildningen väntar Allmäntjänstgöring (AT), Specialisttjänstgöring (ST), eventuellt en disputation och kanske en överläkartjänst. Man är med andra ord inte fullärd efter en läkarutbildning. Utbildningen är istället en start på ett livslångt lärande inom medicin.

Har du några råd till blivande studenter?
– Stressa inte upp er! Det är tufft att komma in men väl inne på läkarprogrammet slipper du till exempel betygshetsen. På våra tentor kan du bara få godkänd eller underkänd, och skulle du få underkänt kan du göra om tentan.

– Ge inte upp! Även om du kanske inte kommer in direkt på läkarprogrammet kan du fortsätta att söka. Det är oftast lite lägre antagningspoäng vid ansökan till vårterminen och du kan öka dina chanser att komma in genom att göra högskoleprovet.

– Du kan ta en paus! Jag tog två sabbatsår och för mig var de besluten bra. Läkarprogrammet är en lång utbildning och om du känner att du behöver en paus så är det något du kan överväga.

– Läkaryrket är brett och du kommer att få testa på det mesta under utbildningen. Du behöver därför inte ha något exakt karriärsmål när du börjar dina studier.

Namn: Måns Larsson

Bor: Lund

På fritiden: Reser och lagar mat

Bakgrund: Född och uppvuxen i en liten fiskeby utanför Varberg. Reste och arbetade efter studenten. Började hösten 2015 på läkarprogrammet.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen