Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Märta Leffler, läkare

”Människokroppen är fantastisk. Helt mind-blowing!”
Efter att ha läst datalogi sökte Märta Leffler till läkarprogrammet och efter en eller två terminer så visste hon att hon hade hittat rätt. Hon känner att utbildningen (och yrket) är stimulerande och utmanande på alla möjliga plan: intellektuellt, socialt, praktiskt, filosofiskt, organisatoriskt.

Vad jobbar du med i dag?
Arbetar för närvarande på akutmottagningen på Skånes Universitetssjukhus, SUS, i Malmö.

Visste du vad du ville bli när du sökte till universitetet?
Nej, inte helt säkert. Väntade ett tag innan jag sökte överhuvudtaget, började sedan läsa datalogi men bytte till läkarlinjen till slut. Och det blev uppenbart efter en termin eller två att det var perfekt.

Hur fick du ditt första jobb efter utbildningen?
Jag hade arbetat som undersköterska på akuten i Malmö sedan efter termin sex, först en hel sommar och sedan extra under resten av utbildningen. Någon gång i början av min sista termin frågade jag om de behövde underläkare till sommaren. Och sedan jag tog min examen har vi levt lyckliga tillsammans i alla våra dagar.

Hur ser en dag på jobbet ut för dig?
Väldigt varierande, vilket är stora charmen med akuten. Eller ja, utifrån sett är det kanske inte så varierande: jag träffar patienter, undersöker dem, beställer relevanta undersökningar, sätter en preliminär diagnos och behandlingsplan, lägger in eller skickar hem. Vissa dagar finns det även studenter att handleda. Variationen ligger i att jag får röra mig inom nästan alla specialiteter (internmedicin, kirurgi, ortopedi, etc.), att det är olika belastningsgrad från dag till dag och att jag får ta del av så många olika livsöden, situationer och känslor. Jag lär mig något nytt nästan varje dag.

Vad tyckte du bäst om med din utbildning?
Utbildningen (och yrket) är stimulerande och utmanande på alla möjliga plan: intellektuellt, socialt, praktiskt, filosofiskt, organisatoriskt. Ungefär halva utbildningen går ut på att tillämpa ens teoretiska kunskaper praktiskt. Lite kliché kanske men människokroppen är fantastisk. Jag skulle vilja säga mind-blowing, men på svenska blev översättningen häpnadsväckande vilket inte riktigt har samma oomph.

Tyckte du att det var en svår och krävande utbildning?
Jag får nog ge den att den var krävande, man glömmer nästan bort det under tiden man går den för alla omkring en har det likadant. Ganska många schemalagda timmar på klinik och seminarier, och så ska man hinna plugga också.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?
Att det är dynamiskt. Att jag lär mig hela tiden. Att jag får hjälpa människor. Och mina kollegor!

Vad gör du om fem till tio år?
Då har jag blivit nästan färdig specialist i akutsjukvård eller infektionsmedicin, eller både och. Förhoppningsvis kommer jag att ha hittat ett forskningsprojekt som jag brinner för och håller på att doktorera i.

Jag tror också att jag har varit ute med Läkare utan gränser. Hade varit kul att fortfarande ha viss kontakt med grundutbildningen. Och så vill jag vara aktiv i själva organisationen av hälso- och sjukvård.

Jag tänker också att jag har ett sommarhus, kanske i södra Frankrike, kanske med en stor vinkällare och en massa brädspel.

Porträtt på Märta Leffler

Namn: Märta Leffler

Född: 1984

Kommer från: Uppvuxen i Kalifornien, Lund sedan 1997

Utbildning: Läkarprogrammet

Bor nu: Malmö

Jobbar som: Underläkare

Läs mer om läkarutbilningen

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen