Särskilt urval till läkarprogrammet för disputerade

Är du disputerad inom medicin eller naturvetenskap med biologisk inriktning? Vill du läsa till läkare? Då finns här en möjlighet för dig!

Vem antas i detta urval?

Du ska ha avlagt doktorsexamen motsvarande kraven i högskoleförordningen, inom ämnesområdet medicin eller naturvetenskap med biologisk inriktning, samt ha godkänt resultat på det skriftliga inträdesprovet i cell- och vävnadsbiologi.

3 % av platserna till läkarprogrammet tas in via detta särskilda urval för disputerade. Rangordningen baseras på de sökandes högskoleprovsresultat.

Så här ansöker du:

1. Du ansöker till läkarprogrammet vid Lunds universitet på Antagning.se. Antagning.se är vanligtvis öppet för anmälan 16 mars-15 april inför höstterminen och 15 september-15 oktober inför vårterminen.
  2. Du behöver före din ansökan, eller fram till och med kompletteringsdatumet, göra inträdesprovet i cell- och vävnadsbiologi. När du har klarat din tentamen utfärdar Medicinska fakulteten ett intyg som du, senast sista kompletteringsdag, ska bifoga din ansökan på Antagning.se.
  3. Du behöver därefter fylla i en ansökningsblankett om att ingå i det särskilda urvalet för disputerade. Denna blankett måste laddas upp på Antagning.se innan sista anmälningsdag. Ansökningsblanketten måste också skickas till Eva Piculell (eva [dot] piculell [at] med [dot] lu [dot] se). Observera att det endast gäller ansökningsblanketten, övrig dokumentation ska bara laddas upp på Antagning.se. Ansökningsblanketten måste skickas in på nytt varje gång du ansöker till läkarprogrammet och vill vara med i detta särskilda urval.
    Ansökningsblankett Särskilt urval (PDF, nytt fönster)
  4. Du behöver komplettera din ansökan med ett intyg på ditt examensbevis för din doktorsexamen, där ämnesområdet medicin eller naturvetenskap med biologisk inriktning framgår. Vid svenska examensbevis krävs endast första sidan av examensbeviset. Vid disputation efter sista ansökningsdatum är det möjligt att komplettera din ansökan med examensbevis fram till och med det kompletteringsdatum som anges på Antagning.se.
  5. Högskoleprovsresultat: Om du inte har ett svenskt personnummer behöver du ladda upp ditt högskoleprovsresultat på Antagning.se.

Läs mer om att ladda upp dokument på Antagning.se

Skriftligt inträdesprov i cell- och vävnadsbiologi

Som inträdesprov behöver du göra det skriftliga provet från läkarprogrammets kurs Molekyl till vävnad. Du har möjlighet att skriva provet vid samma tillfälle som ordinarie studenter. Provtillfällena ges i januari och månadsskiftet maj/juni. Godkänt resultat är normalt giltigt i tre år eller tills dess att en större förändring görs av kursplanen.

För att få skriva provet måste du via e-post anmäla dig till Adelé Månsson (adele [dot] mansson [at] med [dot] lu [dot] se) senast två veckor före provtillfället. Samtidigt som du anmäler dig till tentamen behöver du bifoga din doktorsexamen (inom medicin eller naturvetenskap med biologisk inriktning) samt en kopia av ditt personbevis eller pass.

Datum för examination finns på Moodle (nytt fönster)

Kursplan Molekyl till vävnad (PDF, nytt fönster).

Tillgodoräknande

Du kan ansöka om tillgodoräknande om du har tidigare studier som motsvarar kurser inom läkarprogrammet. Om du blir antagen kommer du att få instruktioner om hur du ansöker om tillgodoräknande. Vid antagning till läkarprogrammet genom det särskilda urvalet för disputerade kan kursen Molekyl till vävnad tillgodoräknas utan ytterligare ansökan om detta.

Observera att det är viktigt att du ansöker om tillgodoräknande i god tid före terminsstart så att vi, i mån av plats, har möjlighet att placera dig på rätt termin på läkarprogrammet.