Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fysik och Genus

Kurs 7.5 högskolepoäng

Beskrivning

Kursen består av två delkurser:

Delkurs 1: Introduktion till genusvetenskap och dess tillämpning på fysik, 4,5 hp

Den första delen av kursen utgör en kort introduktion till genusvetenskap och dess tillämpning på fysik. Olika teorier inom genusforskning presenteras. Områden som lärandet av fysik, fysikens historia, fysikens kunskapsproduktion och  kultur analyseras ur ett genusperspektiv. Både statistiska, kvantitativa och kvalitativa analyser från socialpsykologiska, antropologiska och sociologiska studier presenteras för att beskriva könssegregation, maktbalans, kultur och kunskap inom fysik.

Delkurs 2: Projekt i genusperspektiv på fysik, 3 hp

I denna del av kursen får studenterna utföra ett av följande projekt:

  • en genusanalys av sin egen verksamhet inom fysik eller ett exempel från den institution man befinner sig vid. Detta kan innebära en genusanalys av olika sidor av utbildningen som till exempel examinationsformer, kursorganisation och -struktur, kurslitteratur, laborationer, föreläsningar eller växelverkan mellan studenter, lärare och assistenter.
  • en litteraturstudie eller liknande inom relevanta områden för kursen

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Kursansvarig

Tomas Brage

E-post: tomas [dot] brage [at] fysik [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs minst 90 hp i fysik, fysikdidaktik, matematik eller motsvarande, till exempel de tre första terminerna på en kandidatutbildning i fysik, eller motsvarande, samt Engelska 6/B.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 20%, Högskoleprov 10% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 70%.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Blandad undervisningstid Lund, deltid 25%

På engelska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

15 januari 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*
Högskoleprovet (HP)-

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 3 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Fysik och Genus är 19 375 SEK.