Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Sofia Lindholm, Environmental Coordinator

"Att leverera sådant du inte förväntas leverera eller något som ingen tänkt på tidigare är något som imponerar"
Sofia Lindholm från Skövde studerade en Filosofie masterexamen i Miljövetenskap med fördjupning i tillämpad klimatstrategi och fick därefter jobb som Environmental Coordinator and Regulatory Affairs på Tergent. Ett företag som utvecklar trädgårdsprodukter.

Vad arbetar du med?
Jag arbetar som Environmental Coordinator and Regulatory Affairs, vilket innebär att jag ansvarar för att driva, utveckla och koordinera Tergents Miljö- och Hållbarhetsarbete, både operativt och strategiskt. Jag arbetar med identifiering av bolagets betydande miljöaspekter. Jag ställer miljö- och kvalitetskrav på leverantörer, fastställer miljö- och kvalitetspolicys, upprättar miljömål och miljöplaner och miljökrav vid inköp, med mera.

Jag har även ansvar för myndighetskontakter, produktfrågor, ansökningsfrågor, registreringsförfaranden, samt löpande administration kring biocider och växtskyddsmedel. Vidare ansvarar jag för att klassificering och märkning av samtliga produkter sker korrekt.
 

Visste du vad du ville bli när du sökte till Lunds universitet?
Inte helt, jag visste att jag ville jobba med miljöfrågor på något sätt. Det som är bra med denna utbildning är att den är relativt bred, så valmöjligheterna efter studierna är ganska många, vilket är skönt.


Du har haft en praktiktermin under dina studier. Har du haft nytta av din praktik i din karriär?
Jag skulle varmt rekommendera alla att göra praktik under sina studier. Det ger en så mycket, både erfarenheter, kontakter samt en känsla för vad man vill göra efter studierna och vad man tycker är roligt och mindre roligt. Min praktik har gett mig bra erfarenheter som jag kunnat använda senare i min nuvarande arbetsroll.

Du har även haft extrajobb vid sidan av dina studier. Har du haft nytta av dina kontakter från de olika företag du har arbetat på?

Jag jobbade extra på ett miljökonsultföretag under mina studier samt inom HSSE (miljö) på E.ON under somrarna. Detta har gett mig många bra erfarenheter som jag kan använda mig av i mitt arbete samt ett bra kontaktnätverk.
 

Hur fick du ditt första jobb efter examen?
Under sluttampen på utbildningen såg jag att Tergent hade en annons om en ledig tjänst som jag tyckte lät spännande och intressant. Så jag sökte tjänsten och fick komma på intervju och på den vägen är det.

 

Beskriv en vanlig arbetsdag för dig.
Jag kommer till jobbet 07.30 där jag startar upp datorn och går igenom min mailkorg. Ibland har det kommit in någon konsumentfråga om våra produkter som jag besvarar direkt. Sedan kan det vara något som behöver uppdateras, någon formulering av någon produkt som ska ändras för att bli mer miljövänlig, en ansökan om godkännande för någon produkt som ska göras, leta efter miljövänligare alternativ till våra förpackningar och råvaror till våra produkter, produktutvecklingsmöten med ledningen etc. Däremellan kan jag få samtal av någon myndighet eller leverantör som vill diskutera något eller en konsument som har en fråga om våra produkter.

 

Vad är det roligaste med ditt arbete?
Tergent som jag arbetar på är ett litet familjeföretag, vi är 7 anställda idag. Det är mycket roligt att arbeta inom ett litet företag, eftersom man blir involverad i alla företagets delar och hela processen. Det ges även möjlighet att utvecklas. När jag började på Tergent arbetade jag bara med regulatoriska frågor, efter några månader fick jag ta mig an företagets miljöfrågor också.

 

Är du medlem i något Alumnnätverk?
Ja, jag är medlem i Lunds universitets alumnnätverk.


Vad är dina främsta karriärtips till nuvarande studenter?

  • Jobba med något som du brinner för och tycker är roligt!
  • Våga chansa och var inte rädd för att göra misstag. Att prova att göra någonting som sedan blir fel, är minst 10 gånger mer effektivt än att inte göra någonting alls.
  • Leta och leverera uppgifter som ligger utanför ditt uppdrag. Att leverera sådant du inte förväntas leverera eller något som ingen tänkt på tidigare är något som imponerar.
Sidansvarig:

Sofia Lindholm

Portätt Sofia Lindholm

Namn: Sofia Lindholm

Kommer från: Skövde

Utbildning: Filosofie masterexamen, Miljövetenskap

Jobbar som: Environmental Coordinator and Regulatory Affairs

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen